• 0

Srpkinje koje su utrle put ženskim pravima u Evropi

U pitanju su: Milica Tomić, Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Marija Jovanović, Olga Stanković, Katica Rajčić i Manda Sudarević

  • 0

Kada su tokom novembra 1918. u 200 izbornih jedinica na teritoriji Bačke, Banata i Baranje birani poslanici za predstojeću Veliku narodnu skupštinu na kojoj će se te oblasti, neopozivo, prisajediniti Kraljevini Srbiji, pravo glasa su, prvi put u istoriji Evrope, imale i žene, i to njih sedam.
U pitanju su: Milica Tomić, Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Marija Jovanović, Olga Stanković, Katica Rajčić i Manda Sudarević - izabrane su i za poslanice te skupštine. One su aktivno učestvovale u radu skupštine i donošenju odluka u vreme u kojem su Engleskinje, Francuskinje ili Nemice o pravu glasa samo sanjale.

Od njih sedam, najpoznatije su bile Srpkinja Milica Tomić (1859 - 1944) i Bunjevka Mara Malagurski (1894 - 1971), mada su i ostale, na upečatljiv način, obeležile vreme u kojem su živele.

- Milica je bila kćer Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, dveju ključnih ličnosti u borbi Srba za autonomiju u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Ime je dobila po pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji, a koliko je bila obrazovana najbolje svedoči to što je govorila francuski, nemački, engleski i mađarski - kaže publicist Gordana Stojaković, koja se godinama bavi ženskim pokretom u Vojvodini.
Milica je 1911. pokrenula mesečnik "Žena", prvi časopis u ovom delu Evrope koji se bavio isljučivo položajem žena i koji je izlazio gotovo celu deceniju.
Na drugoj strani, Mara Malagurski je potekla iz ugledne subotičke bunjevačke porodice. Studirala je engleski jezik u Londonu, a bila je i afirmisan prozni pisac.
- Objavila je niz knjiga iz života nas Bunjevaca, a za pripovetku "Vita Đanina" je 1928. dobila nagradu "Cvijeta Zuzorić" koju je dodeljivala tadašnja Kraljevska akademija nauka -kaže Ivan Sedlak, sadašnji predsednik Bunjevačke matice.
(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs/Đorđe Vukmirović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima