• 2

U 45.000 firmi u Srbiji radi jedan ili nijedan radnik!

Oni koji posluju legalno s nestrpljenjem iščekuju formiranje registra diskvalifikovanih lica, na osnovu koga će moći da se zabrani osnivanje novih firmi svakome ko je već upropastio bar jednu

  • 2

Od 92.157 firmi koje su predale završni račun, čak 24.370 nema nijednog zaposlenog, a nešto manje ima samo jednog kome se isplaćuje zarada.
Ova praksa nije neuobičajena, pa čak ni protivzakonita.

Najviše preduzeća bez ijednog zaposlenog poslovalo je u sektoru trgovine na veliko i malo, sledi prerađivačka industrija, pa stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti.
Oni koji posluju legalno, s nestrpljenjem iščekuju formiranje registra diskvalifikovanih lica, na osnovu koga će moći da se zabrani osnivanje novih firmi svakome ko je već upropastio bar jednu.
U Srbiji nikada nije bilo lakše osnovati preduzeće, jer registracija društva s ograničenom odgovornošću košta svega 100 dinara. Međutim, Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, ističe da fantomska firma ne nastaje registracijom.
- Fantomska firma nastaje načinom poslovanja koje podrazumeva volju za kršenje zakona i izbegavanje plaćanja obaveza državi i poveriocima. Na ovom planu su veoma opasne kompanije, takozvani perači novca, gde se procenjuje da se oko pet odsto svetskog bruto društvenog proizvoda realizuje kroz nelegalne tokove novca.
(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kao i obicno

    Ovaj direktor lupeta o teoriji koju niko ziv ne moze ili nece da proverava u praksi i gubi nepotrebno vreme! Od trenutka registracije, OBAVEZAN si da postujes zakon i radis po njemu! To je jedino vazno!

  • Ljiljana

    Ако фантомска фирма не настаје регистрацијом, како онда настаје? Како послује кад није регистрована? Регистрована а без запослених? Да ли Агенција онда ишта контролише?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima