1

KO SU BRAĆA SRPSKIH GRADOVA? Čikago, Čangčung, Koventri, Springfild, Fudžima...

Telegraf otkriva sa koliko gradova u inostranstvu su povezani neki od naših najvećih gradova. Najstarije bratimljenje je između Niša o ruskog grada Kurska, 1920. godine, a najzanimljivije je povezivanje Beograda sa Lahoreom u Pakistanu iz 2005. godine

Bratimljenje gradova u Srbiji sa onima u inostranstvu je krenulo početkom 20 veka, i trajalo je sve do početka krize na ovim prostorima. Rat, sankcije i izolovanost su učinili svoje, i kao i u svim društvenim oblastima u tom periodu je došlo do zastoja. Međutim, nakon petoktobarskih promena ponovo dolazi do inteziviranja saradnje sa inostranstvom, pa tako i do novih bratimljenja. Neka od njih označavaju intenzivnu saradnju dva grada, preko privrede, sporta, i kulture, a neka su samo formalna.

Džin Baret, jedan od osnivača Saveta evropskih opština i regija, nakon završetka Drugog svetskog rata, kada se i u Evropi intezivirao ovakav vid bileteralne saradnje, definisao ga je kao približavanje dve zajednica koje, na ovaj način, žele da preduzmu aktivnosti usmerene ka evropskoj perspektivi, suočavajući se sa svojim problemima i razvijajući međusobno sve neposrednije prijateljske veze. Na ovaj način, on je utvrdio primarne vrednosti koje bratimljenje nosi,  prijateljstvo, saradnja i uzajamno poznavanje naroda.

Telegraf. rs vam otkriva sa koliko gradova u inostranstvu su povezani neki od naših najvećih gradova u zemlji. Najstarije bratimljenje  je između Niša o ruskog grada Kurska, 1920. godine, a najzanimljivije je povezivanje Beograda sa Lahoreom u Pakistanu iz 2005. godine, gradom za koji ogroman broj Beograđana nema ni najmanju predstavu  gde se nalazi drugi po veličini grad ove zemlje, glavnom gradu provincije Pandžab.

Foto: Wikipedia / Pale

Foto: Wikipedia / Pale

BEOGRAD -  Srpska prestonica ima specijalni odnos sa britanskim gradom Koventrijem, sa kojim ima status grada "blizanca". Specifičan odnos je izgrđane zahvaljujući pomoći u drvenoj građi 1954. godine, koju je Beograd poslao Koventriju za izgradnju razrušenog pozorišta. Kao znak zahvalnosti, pozorište je dobilo ime "Beograd", a gradovi su uspostavili status blizanaca.

Pored Koventrija , gradovi pobratimi su i Tel Aviv iz Izraela, sa kojim je uspostavljena ovakva saradnja 1990. godine, Beč, grad pobratim od 2003. godine, Čikago, od 2005. godine,  Lahor, grad iz Pakistana, od juna 2007. godine , Krf, grad pobratim od februara 2010. godine, a poslednji grad koji je sklopio ovakav ugovor je Ljubljana, novembra 2010. godine.

Foto: Wikipedia / Борис Мавлютов

Foto: Wikipedia / Борис Мавлютов

NOVI SAD - Novi Sad je već pobratim sa deset gradova. Najstarija veza je sa Modenom iz Italije, sa kojom je saradnja ostvarena 1974. godine. Tu je  Čangčung iz Kine, Dortmund iz Nemačke, Norič iz Engleske, Budva iz Crne Gore, Temišvar iz Rumunije, Nižnji Novgorod iz Rusije, Pečuj iz Mađarske i Iliopoli - atinska opština u Grčkoj, kao grad Gomelj iz Belorusije, koji je poznat na ovim prostorima po pesmi Bajage i Instruktora -  "Voz".

Prema rečima čelnika, prvu povelju o bratimljenju Novi Sad je potpisao 1974. godine sa italijanskom gradom Modenom, a najbolja i najtešnja saradnja ostvarena sa Dortmundom, pre svega na univerzitetskom nivou kroz razmene profesora, studenata i naučnih iskustava, kao i organizovanja sportskih manifestacija.

Foto: Wikipedia / Doko

Foto: Wikipedia / Doko

Niš - Niš je pobratim sa devet gradova a u toku je uspostavljanje takve veze sa još tri. Ovaj grad ima i najstarije istorijsko bratimljenje, sa Kurskom iz Rusije, i ono datira iz 1920. godine.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić objašnjava za Telegraf rs, da bratimljenje gradova predstavlja šansu za uspostavljanje različitih kontakata, ali da se ne treba previše očekivati jer sa nekim bratskim gradovima do saradnje nikada nije ni došlo.

- Sporazum o bratimljenju sa izraelskim gradom Berševa potpisan je još 1990. godine ali se ništa nakon toga nije desilo. Sledi Veliko Trnovo u Bugarskoj gde naša Turistička organizacija svake godine putuje na sajam turizma. Sa grčkom Glifadom saradnja se svela na pružanje humanitarne pomoći tokom bombardovanja. Sa slovačkim Košicama razmenjujemo delegacije tokom kulturnih manifestacija, ovde imamo i kancelariju i počasnog konzula ove zemlje - kaže Perišić.

On navodi da je Niš u bratskim odnosima i sa opštinom Saldal Komune iz Norveške, kao i sa gradom Kursk u Rusiji.

- Dogovorena je saradnja izmedju naše i njihove medicinske škole a i jedna ulica u Nišu će dobiti naziv po ovom gradu. Zahvaljujući saradnji sa Danskim gradom Arhus u Nišu je otvoren Centar za zapošljavanje. Ovaj projekat nije uspeo, ali je najavljena saradnja u oblasti poljoprivrede. Zbratimili smo se i sa grčkom opštinom Amrusi ali ta saradnja nije aktivna. Sa bratskim švedskim gradom Venšo realizujemo projekat iz oblasti energetske efikasnosti. U toku je formalizovanje dugogodišnje saradnje izmedju Niša i Belgoroda u Ruskoj Federaciji koja je vrlo aktivna prvenstvno u oblasti medicine i kulture. Imamo i incijativu za bratimljenje sa beloruskim gradom Vitepska i kineskim Landžu – kaže Perišić

ŠABAC - Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima povelju o bratimljenju sa jednim japanskim gradom. Radi se o gradu Fudžimi u Japanu, čiji stanovnici redovno jednom godišnje šalju pomoć za siromašnu decu, a status pobratima ova dva grada imaju još od oktobra 1982. godine.  Pored ovog, gradovi pobratimi Šapca su  Argostoli, gradić na ostrvu Kefalonija u Grčkoj, sa kim je potpisana povelja januara 1995. godine,  Kirjat At iz Izraela, i grad Kralupi u Češkoj.

Foto: Wikipedia / Pikiwikisrael

Foto: Wikipedia / Pikiwikisrael

KRAGUJEVAC  - Najveći grad u Šumadiji ima devet  gradova pobratima iz raznih delova sveta. Sa nekima, poput francuskog grada Sirena, rodbinski odnosi traju još od davne 1967. godine. Saradnja sa Sirenom bila je prekinuta u periodu od 1992-1997.godine zbog odluke ovog francuskog grada da, u periodu sankcija prema Srbiji, suspendije Povelju. Kontakti i saradnja su nastavljeni nakon promene vlasti u Srbiji.  Veoma intenzivnu saradnju Kragujevac ostvaruje sa rumunskim gradom Potisti, sa kojim je 1971.godine zaključio Protokol o saradnji i koji je, nakon tri decenije veoma uspešne saradnje, prerastao u Povelju o bratimljenju. Iste, 2001. godine je zaključena Povelja o bratimljenju sa poljskim gradom Bidgoscem.

Pored ovih, gradovi pobratimi Kragujevca su Foča iz Republike Srpske, poljski grad Belsko Bjala, američki Sprinfild, italijanska Ređo Emilija, Karlovac iz Hrvatske, i Mogilev iz Beolorusije.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Jagodina - Jagodina je grad pobratim sa grčkim gradovima Korintom, Perdikom i Hrisopluijem, kao i sa Novim pazarom.
Bratimljenje sa Htisopulijem donelo je Jagodini brojne pogodnosti kao što je dva hektara zemlje u ovom gradu na moru čime je Jagodina Srbiju "izvela na more", kako je svojevremeno saopštio Dragana Marković Palma.

- Grčki grad Hrisopuli je od Jagodine dobio dva hektara zemlje u Industrisjkoj zoni i pitali su, šta mi vama da damo i kako da vam uzvratimo. Ja sam rekao da bi bilo dobro da nam daju deo prazne obale koju niko ne koristi i dva hektara plaže, odnosno zemlje na obali mora - rekao je Marković.

Foto: Wikipedia / Dust 1

Foto: Wikipedia / Dust 1

Bor je grad pobratim sa bugarskim Vracem i francuskim Krezoom. Sa Krezoom, u kome se nekada nalazio rudnik bakra, sličan ovom u Boru, godinama se već pokušava da se saradnja proširi i na ekonomiju, ali su svi dosadašnji pokušaji završili neslavno. Slična je situacija i sa bugarskim gradom Vrace, čiji su predstavnici nezaobilazni prilikom opštinske slave u Boru i drugim manifestacijama, ali od konkretne koristi nema ni traga.

Zaječar je grad pobratim sa italijanskim Monfalkoneom, čiji je gradonačelnik Pikolito proglašen za počasnog građanina  ovog grada Zaječara. I, tu se sve svodi na protokolarne posete, mada je bilo neuspešnih pokušaja da se uspostavi i privredna saradnja.

U ovom delu Srbije najboljeg pobratima, izgleda, ima Kladovo - francusku Vinidiju, budući da su Francuzi investirali u podizanje zasada vinove loze i proizvodnju vina u kladovskom kraju.

Foto / Wikipedia / Omar

Foto / Wikipedia / Omar

Vranju su pobratimi Kumanovo iz Makedonije, Cetinje iz Crne Gore, grčka Trikala, kosovski Leposavić i oblast Brjuhovetskaja iz Rusije. Pored ovih, grad sa juga Srbije je pobratim sa Požarevcem, ali i sa gradom Šeršel iz Alžira.

U opštini Pirot rečeno da umesto bratimljenja sa opštinama iz drugih zemalja, uspostavljaju saradnju sa opštinama iz susedne Bugarske sa kojima zajedničkim projektima konkurišu kod Pretpristupnih fondova EU i na taj način obezbeđuju novac za izgradnju infrastrukture.

- Najbolje sarađujemo sa bugarskim opštinama poput Montane i Čiparovaca, sa kojima imamo zajedničke projekte koji se tiču izgradnje infrastrukturnih objekata sa obe strane granice, za šta se novac obezbeđuje iz Pretpristupnih fondova EU - rečeno nam je u opštini Pirot.

Na taj način je obezbeđen novac za potpunu rekonstrukciju Omladinskog stadiona u Pirotu, zatim velikoh broja sportskih terena i igrališta, a realizacija velikog broja projekata je još uvek u toku.

Foto: Wikipedia / Tgr

Foto: Wikipedia / Tgr

SUBOTICA - Grad na severu Vojvodine ima pobratimski status sa  Segedinom i Kečkemetom iz Mađarske, kao i Osijekom  iz Hrvatske.

VALjEVO - Ovaj grad ima  četiri grada pobratima, i to Sitard iz Holandije, , Rehovot iz Izraela, Prijevidz iz Slovačke, i Fafenhofen iz Nemačke.

KRUŠEVAC -   Čarapani su isto kao i kao Beograd pobratimljeni sa grčki gradom Krfom, gradom iz Rumunije Rmnikom Vlčea, Starom Zagorom iz Bugarske, Pistojom iz Italije, Žalec iz Slovenije, i Volgograd iz Rusije.

(E. T.)

Tagovi: Bratimljenje, Gradovi, saradnja

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • C
    Crni

    A gde je Zrenjanin :) ?

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 14. novembar 2018. godine

Nikad viđena Arkanova fotografija: Vojin Ražnatović podelio porodičnu uspomenu ispred manastira Ostrog (FOTO)

Kriminalistička policija dobila 322 vozila: Dobra oprema i tehnika ključna za rešavanje nasloženijih krivičnih dela

U toku je prijavljivanje za predavanje: Šta sve morate da znate o arhiviranju, elektronskim dokumentima i digitalizaciji arhive

Reakcija ministra Trivana na proteste zbog malih hidroelektrana: "Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno"

Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

"Pitate se ko je ubio Olivera Ivanovića, a zašto niste oduzeli licencu doktoru smrti?": Teške reči majke Ognjena (8) koji je preminuo zbog sepse

Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?

Nema više bahate vožnje i neplaćanja putarine na naplatnim rampama: Na auto-putu od Beograda do Niša postavlja se 56 kamera

Predstava "Srpska Ramonda" dirnula srca Srba u Americi: Prepuna sala ustala je na noge i zapevala "Tamo daleko", tekle i suze (VIDEO)

Hladno jutro smenjuje topao dan: Tokom večeri naoblačenje donosi pad temperature

Narodni heroj sa Stare planine nam je ispričao pretužnu priču grcajući u suzama! Sprečili su me da upalim sveću svom udavljenom detetu

Novosađani su počeli da lete na metlama: Omiljeni sport Harija Potera igraju i "nečarobnjaci" u Srbiji, imamo i ligu kvidiča (FOTO) (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 13. novembar 2018. godine

Na "ukletoj raskrsnici" se non-stop dešavaju saobraćajke koje odnose živote: Postoje 3 rešenja za najrizičnije mesto kod Kikinde (FOTO)

Vapaj majke male Nađe podržale su hiljade ljudi, ali joj se na protestu prodružila samo jedna osoba - njena drugarica

Preselila sam se na Maltu, mesečno zaradim platu za kojima Srbima treba 6 meseci: Budim se umorna i utrnula, ali nikad se neću vratiti

Težak kiks Bogoljuba Karića: Natalija Ramonda je bila švajcarska bolničarka koja je stradaloj srpskoj vojsci mnogo pomagala!? (FOTO)

Komentar jagodinskog intelektualca o rušenju zgrade Kulturnog centra: Ako tako nastavimo, uskoro nećemo imati ništa starije od 20 godina (FOTO) (VIDEO)

Srpsko i nemačko tužilaštvo nastavljaju udruženu borbu protiv međunarodnog kriminala: Zagorka Dolovac u poseti tužilaštvima Nemačke

"Ne okreći glavu" - ceo grad na nogama zbog dilera, hoće da očiste ulice od droge: Ujedinila ih je smrt Sofije (15) koju je ubio kobni ekstazi

Najlepša srpska kuća, tu su snimani "Koreni": Stara je 134 godine i krije priče koje se podudaraju sa porodicom Aćima Katića (FOTO)

Majka preminule male Nađe objasnila zašto je objavila status o Darku Laziću i lekarima koji je podelio Srbiju: Najavila je i protest ispred bolnice

Prvo se čuo pucanj, a onda dečji plač: Devojčicu (1) koju je lovac ranio iz puške spasila sreća i samo jedan predmet

Umalo tragedija na srpskoj svadbi: Hteo da pogodi jabuku pa ranio troje ljudi, među kojima je i dete (3)

Danas je Sveti kralj Milutin, najveći srpski ktitor i zadužbinar: Ako želite mir i spokoj, izgovorite ove moćne reči! (FOTO)

Svaki pedalj ovog zdanja budi najtužnija osećanja i seća na veliku tragediju: Posetili smo muzej "21. oktobar" u Kragujevcu (FOTO)

Još jedan lep i sunčan dan pred nama: Samo će u jednom delu zemlje biti potrebne deblje jakne

Mobilnom aplikacijom protiv kriminala: Građani Srbije će dojavama o tuđim prljavim poslovima moći da zarade 1.000 dolara

Babine vs baby shower: Ko i dalje peče pile i vezuje bebi crveni konac, a ko pre porođaja nosi poklone na urbanu Instagram žurku?

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 12. novembar 2018. godine

Napravila sam nalog na Tinderu i Baduu da proverim gde su momci i te srodne duše: Pronašla sam 11 ljudskih vrsta, trebalo je da se pravim gluplja

Bahatosti vozača nema kraja: Parkirali besne automobile na mesta za osobe sa invaliditetom

Žena je umrla nasred ulice od stresa, jer joj je razbojnik strgao lanac sa vrata: Da li su kazne za sitne lopovluke premale? (ANKETA)

Dečak se na Instagramu pohvalio slikom obešene mačke: To nije njegov jedini "ulov", Srbija gori zbog ovog profila (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Buvlja pijaca je stecište svega i svačega, ali kompletna imovina bivše žene nije baš svaki dan na prodaju (FOTO)

Danas obeležavamo pobedu, mir i odajemo počast žrtvama Prvog svetskog rata! Mondoloni: Ceremonija ne bi bila potpuna bez Srbije (FOTO)

Za Svetislava je svaka njegova crkva malo čudo: Počeo je da pravi minijaturne mobilne svetinje za stare u selima i Srbe na Kosovu, a sada ih ima svuda (VIDEO)

Položen venac na Spomenik neznanom junaku: Selaković o srpskim žrtvama vek od kraja Velikog rata (FOTO)

Dan primirja obeležen u Beogradu: Stefanović predvodio centralnu državnu ceremoniju uz poruku "Živela Srbija" (FOTO)

Zašto je važno da baš danas nosimo Natalijinu ramondu?