FRANCUSKA: Uhapšeno 45 trgovaca oružjem

Policija je identifikovala ljude koji su kupovali oružje i komade oružja od slovačke mreže i raskrinkala još jednu mrežu, koja vodi poreklo iz balkanskih zemalja. U akciji je učestvovalo 100 policajaca

  • 1

Francuske vlasti uhapsile su danas 45 ljudi u okviru obimne istrage o velikoj međunarodnoj mreži trgovine oružjem, fokusirajući se na nekoliko stotina komada ratnog oružja, municije i delova oružja koji su prokrijumčareni sa Balkana i iz Slovačke od 2009. godine, saopštila je policija.

Operaciju je izvelo oko 300 žandarma u metropoli i prekomorskim oblastima, saopštila je policija, a prenosi francuski radio Evropa 1.

Tokom istrage, koja je pokrenuta prošle godine, policija je identifikovala ljude koji su kupovali oružje i komade oružja od slovačke mreže i raskrinkala još jednu mrežu, koja vodi poreklo iz balkanskih zemalja.

Te dve mreže su od 2009. godine prodale više stotina komada oružja, uključujući ratno oružje, municiju i delove oružja.

Među uhapšenima su i osobe koje su povezane za kriminalnim krugovima, što dokazuje "poroznost između krugova ljubitelja oružja i krugova kriminala velikih razmera", navodi francuski radio.

Žandarmerija je operaciju izvela na više lokacija - u pariskom regionu, u oblasti Rone i Alpa, u Provansi i na Azurnoj obali, kao i u prekomorskim oblastima, u sklopu istrage koju je vodio istražni sektor iz Remsa pod upravom specijalizovane međuregionalne jurisdikcije iz Nansija.

Prilikom pretraživanja kuće jednog čoveka u mestu Ot-Marn, koji je bio osumnjičen za krađu, policija je 14. februara prošle godine otkrila dvadesetak komada oružja, među kojima je bilo i ratno oružje i na hiljade komada municije.

Prvi rezultati istrage usmerili su policiju na slovačku mrežu, a zbog međunarodne prirode istrage i osetljivosti pitanja, slučaj je predat jurdisdikciji iz Nansija, a istraga poverena istražnom sektoru iz Remsa, koji je sarađivao sa žandarmerijom u Ot-Marnu.

Formirana je nacionalna istražna ćelija ARM 52, koja je bila bazirana u Remsu, navodi francuski radio.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex sns

    3. decembar 2013 | 01:41

    Sta,nema nijedan od nasih navijaca,kontroverznih biznismena? To su onda pohapsili drugorazredne igrace 100%.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA