DISKRIMINACIJA: Zakone o osobama sa invaliditetom retko ko poštuje

U Srbiji, prema poslednjim procenama, ima čak 800.000 invalidnih ljudi, ali svega 15.000 njih ima status zaposlene osobe. Brojni zakoni koji štite prava ovih osoba još uvek se nedovoljno primenjuju

  • 0

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije čak 10 odsto stanovništva živi sa nekom vrstom invaliditeta. U Srbiji, prema poslednjim procenama ima čak 800.000 invalidnih ljudi.

Iako je diskriminacija još uvek prisutna, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović kaže da se u poslednjih nekoliko godina puno toga promenilo kada se u pitanju prava ovih osoba.

Od 2005. godine do danas doneto je nekoliko sistemskih zakona koji štite prava osoba sa invaliditetom. Među najvažnijima je svakako Konvencija UN o osobama sa invaliditetom koju je naša zemlja ratifikovala. Tu su još i Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i Zakon o znakovnom jeziku. Iako je pravna regulativa odlična, ona se u praksi još uvek nedovoljno praktikuje.

Među najvećim problemima ovih osoba svakako je zaposlenje. Mada se procenjuje da je u Srbiji zaposleno 13 odsto osoba sa invaliditetom, realna brojka znatno manja. Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom predviđa da svaka veća firma na određen broj zaposlenih, mora imati i jednog invalidnog radnika, u praksi se ipak mnoge firme odlučuju na plaćanje penala.

- U Srbiji oko 15.000 osoba sa invaliditetom ima status zaposlene osobe. Zakon je svakako doprineo povećanju zapošljavanja, mada i tu dolazi do zastoja, što se odnosi i na opštu populaciju. S druge strane, čest razlog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom je i nedovoljna obrazovna struktura, odnosno niska stopa obrazovanja ovih osoba. Najveći broj osoba sa invaliditetom ima samo osnovnu školu, zatim srednju, i jako mali broj ima fakultetsko obrazovanje - kaže Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović.

Izvršni dikerktor Foruma mladih sa Invaliditetom Mikica Budimirović kaže da je neophodno raditi na primeni postojećeg zakona, na inkluzivnom obrazovanju, ali da je i neophodno da osobe sa invaliditetom budu malo aktivnije kako bi se izborile za svoja prava.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se ovim osobama omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Pročitajte o problemima sa kojima se suočavaju studenti sa invaliditetom u Srbiji.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA