• 7

ZORAN MILANOVIĆ: Nema referenduma o ćirilici dok sam ja premijer!

- HDZ se vratila pod skute radikalne crkve, približila se čak i nekim, moglo bi se reći, ustaškim grupacijama koje podstiču obnavljanje ratne retorike - rekao je predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac

  • 7

Nakon što je samozvani "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" objavio da ima dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, hrvatski premijer Zoran Milanović u Osijeku izjavio je da referenduma neće biti dok je on premijer.
- Referenduma o ćirilici neće biti dok sam ja premijer. Postoje pravni mehanizmi i konvencije koje smo potpisali prilikom ulaska u Evropsku uniju koji ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina - rekao je Milanović, i najavio promenu Ustava kojom će se sprečiti referendum o ćirilici.

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da održani referendum o braku i moguće izjašnjavanje o ćiriliici predstavljaju "kampanju koja, posle ulaska u EU, stvara jednu neevropsku Hrvatsku". On je dodao da se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "promenila i da uvodi Hrvatsku u vrtlog opasnog samouništenja".
Pupovac Milorad
Pupovac je dodao da je kao građanin Hrvatske i pripadnik srpske manjine ponosan što je stranka čiji je potpredsednik, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), pridonela Hrvatskoj, ali se HDZ, s kojom su radili, posle izbora promenila.
- HDZ se vratila jednoj vrsti vrednosti koje su bile prisutne i pre, ali koje nisu bile dominantne ni početkom 90-ih godina. Vratila se pod skute radikalne crkve, približila se čak i nekim, moglo bi se reći, ustaškim grupacijama koje podstiču obnavljanje ratne retorike - rekao je Pupovac.
On je ocenio da ta stranka očigledno nema drugih ideja, kako ozbiljno da kritikuje Vladu ili da ponudi alternativni privredni program. Za Vesti na 24sataTV, Pupovac je naveo da se pokušava "neustavnim sredstvima promeniti Ustav".

On žali što sve institucije u Hrvatskoj nisu dovoljno harmonizovane u odgovoru na kampanju zastrašivanja, pretnji i nasilja i ističe da svi moraju da se aktiviraju da bi se probudila opštegrađanska svest u Hrvatskoj, da shvate da je to proces samodestrukcije.
Komentarišući referendum o ćirilici koji će, kako najavljuju, tražiti štab za odbranu hrvatskog Vukovara, on je naveo da će se to sukobiti s procesom izmena Ustava koje su u toku.
- Imaćemo sukob oko ustavnih tumačenja i novu ustavno-pravnu krizu kao što smo imali i s jučerašnjim referendumom, koji je samo ugradio kamen smutnje. Ustav moramo što pre promeniti, da se vidi ko je za ustavnu, a ko za neustavnu Hrvatsku, ko je za evropsku, a ko za neevropsku Hrvatsku, ko je za budućnost, a ko za prošlost - zaključio je Pupovac.

Hrvatska je na jučerašnjem referendumu o braku izglasala da u Ustav uđe defincija braka kao zajednica muškarca i žene. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja protivnike ćirilice, saopštio je da je prikupio "dovoljno" potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, odnosno o podizanju cenzusa za njenu upotrebu sa 30 na 50 odsto srpskog stanovništva u lokalnim zajednicama.
Hrvatska vlada, na čelu sa premijerom Zoranom Milanovićem, poručila im je da "zaborave" na taj referendum i da "on neće proći".
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakuj se

    Slično onome "Samo preko mene mrtvog".... i bi učinjeno

  • Pedja

    Batalite se Hrvata, Vukovar i ćirilice. Ne vrede ni jednu paru. HDZ će uvek biti pod ustaštvom jer ih oni finasiraju.

  • Hrvat

    Linija ..Zemun -Drina -Boka Kotorska..bit ce realnost...kakav Zoran Milanovic kakvi bakraci...Vatikan je put Hrvata..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima