Kina ulaže 100 milijardi $ u region!

Kineski investitori zainteresovani da odmah ulažu u izgradnju termoelektrane Nikola Tesla (TENT) B3 u Obrenovcu. Pregovori se vode već godinu i po dana, a od EPS-a i Ministarstva energetike zavisi da li će to biti dogovoreno

  • 3

Kina je spremna da poveća fond za ulaganja u region jugoistočne Evrope sa 10 na 100 milijardi dolara, kaže ekonomski ataše Ambasade Kine u Srbiji Džulijan Či.

Postoji velika šansa da se poveća sadašnji odobreni iznos, od 10 milijardi dolara, za kineska ulaganja u regionu, ako se taj novac potroši i ako bude dovoljno projekata, jer ta suma nije ograničena i fleksibilna je, izjavio je Či agenciji Tanjug, posle otvaranja prvog kinesko-srpskog biznis foruma "Ekonomija i trgovina - šansa za razvoj".

- Hoćemo da ulažemo u sve oblasti privrede u Srbiji, ali od srpske vlade i srpskih kompanija zavisi da li će te investicije biti realizovane - istakao je Či.

On je naglasio da je Srbija u poslednje vreme mnogo napredovala u privlačenju kineskih investicija, jer već imamo tri-četiri velike kineske investicije u Srbiji, što nije uspela nijedna od zemalja u regionu.

- Postoji još više šansi - koliko god hoćete, ali to ne zavisi od nas - rekao je Či i ponovio da od srpskih vlasti i kompanija zavisi da li će te kineske investicije biti sprovedene.

U Srbiji su u toku kineske investicije na izgradnji mosta Zemun-Borča, ulaganja na deonici auto-puta na Koridoru 11, ulaganje u novu termoelektranu Kostolac B3 i u planu su zajedničke investicije u modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, rečeno je na forumu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chedomir

    3. decembar 2013 | 10:58

    Ulaže, ne poklanja. Čemu euforija? Izvući će milijarde u Kinu. Sad na scenu stupsju naši školovani ljudi da iz togs izvuku nešto od profita i za Srbiju. PS: mislim na zaista školovane a ne na pokvarene.

  • Onaj osećaj

    3. decembar 2013 | 12:02

    Pomislio sam da pare koje Kinezi trgovci iznose iz Srbije više nikad neću videti.Opet se prevario...

  • Bojan

    3. decembar 2013 | 11:43

    Kupuje. Da li je to dobro?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA