• 13

Srbija se ipak žalila zbog Hrvatske

Srbija je pre nekoliko dana uputila neslužbeni diplomatski dokument u kojem nabraja nedavne incidente od skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, do napada na srpski konzulat u Rijeci i ustaškog pozdrava "Za dom spremni"

  • 13

Antisrpski incidenti u Hrvatskoj su izolovana pojava a ne pravilo, poručilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, dodajući da hrvatske vlasti poštuju ustavni zakon o nacionalnim manjinama, prenela je agencija Hina.
U vesti hrvatske agencije navodi se da je Srbija pre nekoliko dana uputila stranim zemljama non-paper - neslužbeni diplomatski dokument, u kojem nabraja nedavne incidente, od skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, do napada na srpski konzulat u Rijeci i ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je na fudbalskoj utakmici uzvikivao hrvatski reprezentativac Džo Šimunić.

- Reč je o izolovanim incidentima, a ne o kampanji usmerenoj protiv srpske zajednice. Odmah su ih osudili svi hrvatski zvaničnici, od predsednika republike, premijera, ministarke spoljnih i evropskih poslova, do lokalnih lidera. Osudile su ih i nevladine organizacije, kao i relevantni hrvatski mediji, što se posebno odnosi na kolumne i komentare - naveo je izvor iz hrvatskog Ministarstva za agenciju Hina, povodom optužbi  iz Srbije da je položaj srpske zajednice u Hrvatskoj.

Kad je reč o ćiriličnom pismu i uvođenju dvojezičnih natpisa, hrvatska strana navodi da je mogla da odloži njihovo sprovođenje, ali da smatra da treba da poštuje svoje obaveze i da zbog toga očekuje da vlasti u Srbiji podrže njene napore, prenosi hrvatska novinska agencija.
Istovremeno, hrvatske vlasti tvrde i da status manjina u Hrvatskoj i Srbiji nije isti.
- U hrvatskom Saboru predstavnici manjina imaju zagarantovana mesta, a hrvatska manjina u Srbiji nema takva prava, pa tako dosad nisu dobili ni udžbenike za nastavu na maternjem jeziku, što je dosad više puta bilo obećano i preuzeto kao obaveza - navodi se u izjavi iz Ministarstva.

Ministarstvo dodaje i da "ne stoji da Hrvatska sprečava povratak gotovo pedeset hiljada Srba koliko ih je u Srbiji s izbegličkim statusom.
- Hrvatska kontinuirano radi na povratku i obnovi. U Hrvatsku se dosad vratilo više od 133.000 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih je većina srpske nacionalnosti - navode u Ministarstvu.
Kad je u pitanju problem navijačkog divljanja i huligana na sportskim utakmicama, Ministarstvo navodi da "političko rukovodstvo Hrvatske uvek osuđuje takve ispade", kao i da "nažalost, nijedna država nije imuna na njih", dodajući da svaka mora da ih rešava u okviru svoje nadležnosti, ali i zajedničkim naporima.

Navodi se i da ni transparenti: "Ubij Hrvata da Šiptar nema brata" ili "Nož-žica-Srebrenica", kao i paljenje hrvatskih zastava ne doprinose saradnji ni razumevanju među građanima i državama, navode u Ministarstvu.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patron

    Koliko znam zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti bitange nisu uhapsene. Hrvatska je genocidna drzava, dzaba im to sto su u Evropi. A u evropi su samo zato sto su katolici i nista vise.

  • Milos

    Samo bi da se osvrnem na to kao mi Srpskim Hrvatima nedajemo jednako kao Hrvati Srbima u Hrvatskoj .Pa u ustavu Hrvatske u SFRJ pisalo je da jedržava Srba i Hrvata i manjina pa koliko Srba zivi u Hrvatskoj,i koliko ih je proterano MNOGO braco nasa.U Srbiji vas ima 4 puta manje nego Madjarske manjine..Nemate vecine ni u jednim opstinama.

  • ДАШОНИ

    ПРЕКИНУТИ СВЕ КОНТАКТЕ СА хрватском СВЕ ДОК СЕ ОВАКВИ ИНЦИДЕНТИ ДЕШАВАЈУ!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima