Srbija se ipak žalila zbog Hrvatske

Srbija je pre nekoliko dana uputila neslužbeni diplomatski dokument u kojem nabraja nedavne incidente od skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, do napada na srpski konzulat u Rijeci i ustaškog pozdrava "Za dom spremni"

  • 13

Antisrpski incidenti u Hrvatskoj su izolovana pojava a ne pravilo, poručilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, dodajući da hrvatske vlasti poštuju ustavni zakon o nacionalnim manjinama, prenela je agencija Hina.

U vesti hrvatske agencije navodi se da je Srbija pre nekoliko dana uputila stranim zemljama non-paper - neslužbeni diplomatski dokument, u kojem nabraja nedavne incidente, od skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, do napada na srpski konzulat u Rijeci i ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je na fudbalskoj utakmici uzvikivao hrvatski reprezentativac Džo Šimunić.

- Reč je o izolovanim incidentima, a ne o kampanji usmerenoj protiv srpske zajednice. Odmah su ih osudili svi hrvatski zvaničnici, od predsednika republike, premijera, ministarke spoljnih i evropskih poslova, do lokalnih lidera. Osudile su ih i nevladine organizacije, kao i relevantni hrvatski mediji, što se posebno odnosi na kolumne i komentare - naveo je izvor iz hrvatskog Ministarstva za agenciju Hina, povodom optužbi  iz Srbije da je položaj srpske zajednice u Hrvatskoj.

Kad je reč o ćiriličnom pismu i uvođenju dvojezičnih natpisa, hrvatska strana navodi da je mogla da odloži njihovo sprovođenje, ali da smatra da treba da poštuje svoje obaveze i da zbog toga očekuje da vlasti u Srbiji podrže njene napore, prenosi hrvatska novinska agencija.

Istovremeno, hrvatske vlasti tvrde i da status manjina u Hrvatskoj i Srbiji nije isti.

- U hrvatskom Saboru predstavnici manjina imaju zagarantovana mesta, a hrvatska manjina u Srbiji nema takva prava, pa tako dosad nisu dobili ni udžbenike za nastavu na maternjem jeziku, što je dosad više puta bilo obećano i preuzeto kao obaveza - navodi se u izjavi iz Ministarstva.

Ministarstvo dodaje i da "ne stoji da Hrvatska sprečava povratak gotovo pedeset hiljada Srba koliko ih je u Srbiji s izbegličkim statusom.

- Hrvatska kontinuirano radi na povratku i obnovi. U Hrvatsku se dosad vratilo više od 133.000 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih je većina srpske nacionalnosti - navode u Ministarstvu.

Kad je u pitanju problem navijačkog divljanja i huligana na sportskim utakmicama, Ministarstvo navodi da "političko rukovodstvo Hrvatske uvek osuđuje takve ispade", kao i da "nažalost, nijedna država nije imuna na njih", dodajući da svaka mora da ih rešava u okviru svoje nadležnosti, ali i zajedničkim naporima.

Navodi se i da ni transparenti: "Ubij Hrvata da Šiptar nema brata" ili "Nož-žica-Srebrenica", kao i paljenje hrvatskih zastava ne doprinose saradnji ni razumevanju među građanima i državama, navode u Ministarstvu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mini

    3. decembar 2013 | 12:48

    Hrvati se odmah uhvatili za onu staru: "Napad je najbolja odbrana."

  • Zozza

    3. decembar 2013 | 12:37

    Samo stisnite, jer nista se nece desiti dok ne pokazete volju i odlucnost da isterate svoje. Naravno da nisu izolovani slucajevi vec pokret organizovan i vodjen sa jasnim ciljem, a koji nije stvaranje novih prijatelja u nasem narodu. Zato svako svome jatu i pravnim sredstvima do kraja. Treba dodati i da sad i nemaju neke izglede da pobede, jer Simunic nije svestan koliku glupost je uradio.

  • Lazar

    3. decembar 2013 | 13:13

    Moramo otici malo do Subotice :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA