Kako s 900 evra obići 90 manastira u Srbiji? (FOTO)

Srpski ekonomista Miroslav Zdravković došao do zaključka da je ovakvo putovanje i te kako moguće. U cenu uračunato utrošeno gorivo, noćenje, hrana i kupovina suvenira

  • 12

Ekonomista Miroslav Zdravković proučavao je koliko je potrebno novca da se obiđe 90 manastira u Srbiji.

U ličnom istraživanju srpski ekonomista je došao do zaključka da je za 90 manastira u Srbiji minimum neophodno 900 evra, a u cenu je uračunato utrošeno gorivo, noćenje i hrana.

Bliži se kraj 2013. godine i većina porodica vodi ozbiljnu raspravu o budžetu. Svode se računi koliko je i na šta novca potrošeno, i planira se potrošnja za iduću godinu.

- U julu 2012 godine sam položio, mesec dana radije kupio golfa četvorku, i krenuo da ispunim svoje želje. Prvo sam porodici pokazao Oplenac, a potom su usledili  Vršac (manastir Mesić), Carska Bara i još par destinacija u 2012 godini. U 2013. godini smo obišli još 22 manastira, a to nam nije bila namera, već se samo nametnulo jer su sve prirodne lepote i netaknuta priroda sa njima povezane. Da bi manje puta bili paljeni morali su da budu locirani na mestima udaljenim od drumova, baš kao što su i srpska sela bila visoko u planinama, što dalje od Turaka i drugih sila koje su uz i niz Moravu prolazile - počinje svoju zanimljivu priču za Telegraf ekonomista Miroslav Zdravković.

U njegovoj tabeli možete videti proračun novca koji je neophodan da u 2014 godini obiđete 90 manastira. Na spisku nisu oni gde je bio, kao i još oko 60 u Centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Kada bude završio sa svih oko 165 manastira u Srbiji (tačan broj zavisi od statusa, da li je aktivan, u obnovi, napušten...) fokusiraću se na Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Makedoniju.

Da bi troškovi saobraćaja-goriva bili niži poželjno je da se deo obilazaka sprovodi iz nekog od gradova u Centralnoj Srbiji: iz Kragujevca, Valjeva, Kruševca, Čačka ili Kraljeva. Znači, umesto paradajz odlaska na krčkanje u Grčku, može se za iste pare u desetak dana obići Srbiju iz neke od njenih centralnih lokacija.

- U naslovu teksta pomenut je "Paradajz turizam". Ja sam njegov ponosni pripadnik. Na more u proseku idemo svake druge godine, a maksimalni trošak je oko 800 evra, u tome oko 350 za zakup apartmana, oko 200 za prevoz i još oko 250 za hranu i slične potrebe. Potrošnja bi mogla da bude i veća da nisam prezadužio kućni budžet. Ali, šta je tu je - ističe Zdravković.

Ukupni trošak za obilaske manastira zavisi od više faktora, poput potrošnje goriva, darežljivosti, noćenja, ručkova. Od kako je shvatio da ga pređeni kilometar košta 10 dinara, jer sa 10 litara pređe 150 kilometara, a to košta 1.500RSD, kaže da se pretvorio u ciciju, te ću radije napraviti sendviče nego se  opustiti u restoranu/kafani. U odnosu na izložene, troškovi mogu biti veći ili manji, što zavisi i od debljine novčanika.

- Neću govoriti o manastirima. Koga oni interesuju postoje zvanične internet prezentacije Srpske pravoslavne crkve, samih manastira, tu su i vikipedija i drugi pisani izvori. Mada je od svih pisanih izvora možda lepše porazgovarati sa monasima i monahinjama i od njih čuti predanja, događaje... - završava priču za Telegraf ekonomista Miroslav Zdravković.

(M. B. / N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    8. decembar 2013 | 12:22

    Bravo kralju. Tako se voli svoja zemlja.

  • Dr_sokrates

    8. decembar 2013 | 13:22

    U manastir ides da ocistis dusu srce duh i telo a ne da se kupas!!&

  • Zacudih se

    8. decembar 2013 | 13:17

    Za Torbicu: U svim vecim manastirima imas konake sa toaletima... a okrepićeš i dušu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA