• 2

LJAJIĆ: Srpsko tržište vredi 70 milijardi $!

- Procenjuje se da će vrednost domaćeg tržišta u 2016. godini iznositi 105 milijardi dolara - kaže ministar trgovine i telekomunikacija

 • 2

Vrednost domaćeg tržišta iznosi 70,6 milijardi dolara, a uz očekivani rast od 50 odsto, procenjuje se da će njegova vrednost u 2016. godini iznositi 105 milijardi dolara, rekao je danas ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
- Trgovina je oblast koja se najbrže razvija od svih privrednih grana, posebno u poslednjih dvadesetak godina i zahvata sve učesnike na tržištu. Od trgovine bazirane na malim prodavnicama, transformisala se u oblik maloprodaje bazirane na velikim trgovinskim lancima, supermaketima i hipermarketima - naveo je Ljajić.

Promene se, dodao je, vide i u sektoru proizvođača koji snabdevaju maloprodajne objekte, kao i kod potrošača koji se sve više opredeljuju da kupuju robu na jednom mestu.
Ljajić je kazao da su ove promene neminovne, ali još u velikoj meri nisu zahvatile ovaj region. On je naveo da je učesće malih radnji na tržištu Srbije 2003. godine iznosilo 72 odsto, a 2011. 53 odsto. U Rumuniji se taj odnos kretao 53 odsto na prema 37 odsto, u Poljskoj 41 - 19 odsto, u Hrvatskoj 41 - 28 odsto.
Kada je reč o koncentraciji deset najvećih trgovaca na malo, on je iznosio 18 odsto 2003. godine i 40 odsto 2011 godine.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • React

  Jedini iskren i dobronameran covek u politici...

  2
  1

  Podelite komentar

 • Erko

  Hahahaha zubar koji nije nikada radio u svojoj struci a sad ekonomski strucnjak hahahaha.

  2
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima