ISTRAŽUJEMO: Ko će najpre dobiti "Tijanin novac" i kada?

U narednih par dana očekuje se sastanak porodice Ognjanović i nadležnih iz Ministarstva zdravlja. Advokati tvrde da novac ne može biti dalje distribuiran pre nego što istekne rok od osam dana, koliko je potrebno da rešenje o ostavinskoj raspravi postane pravosnažno

  • 15

Novac prikupljen za lečenje male Tijane ići će u humanitarne svrhe, potvrdio je danas nakon ostavinske rasprave otac preminule devojčice Nebojša Ognjanović.

On je istakao da će u narednom periodu biti obavljeni razgovori s Ministarstvom zdravlja i RFZO nakon kojih bi trebalo da se utvrdi na koji način će novac s računa biti potrošen.

Iako bi današnja ostavinska rasprava trebalo da predstavlja kraj spekulacija o sakupljenom novcu, advokat Đorđe Mamula upozorava da ne treba žuriti i da treba sačekati pravosnažno rešenje, jer postoji mogućnost žalbi.

- U ovom slučaju ne treba žuriti sa zaključcima, pre svega zato što postoji zakonski rok za žalbu od osam dana. Tek nakon što taj rok prođe biće moguće razmatrati šta će se uraditi s novcem. Takođe, postoji mogućnost da se javi javni pravobranilac ili javni tužilac, ukoliko imaju neka saznanja - kaže Mamula.

Iz RFZO-a nisu precizirali da li su Ognjanovići stupili u kontakt s njima, ali su naveli da je prava adresa kojoj treba da se obrate Ministarstvo zdravlja Srbije.

- Ministarstvo će odrediti i prioritete usmeravanja novčanih sredstava, a Fond će postupiti u skladu s odlukom Ministarstva zdravlja - rečeno je iz RFZO.

Iz Ministarstva zdravlja takođe nisu precizirali da li su ih Ognjanovići kontaktirali, ali kažu da poštuju njihovu odluku.

- Predstavnici Ministarstva zdravlja rado će se sastati s porodicom Ognjanović, kao i sa stručnim komisijama, kako bi struka odlučila kome je pomoć najpotrebnija - kažu u ovom Ministarstvu.

Ukupna cifra sredstava koja su preostala nakon smrti male Tijane biće naknadno saopštena, a ranije se govorilo da je reč o sumi od oko 2,5 miliona evra. U mogim medijima pominje se nešto manja cifra - 1.600.000 evra. Još uvek nije poznato kako će se novac rasporediti i koji će biti prioritet "deljenja" sakupljenih para.

Ono što je činjenica to je da je ovaj novac potreban je mnogim mališanima kako bi spasili svoje živote. Spisak je dug.

Tu su Lana Nikolić, kojoj je za operaciju transplantacije koštane srži u bolnici Ospedale Pediatrico Bambino Gesù u Rimu potrebno 156.248,25 evra.

Maloj Uni Savić takođe je potrebna transplatacija koštane srži u Frankfurtu koja košta 250.000 evra.

Janji Stamenković iz Smedereva potrebno 53.000 dolara za operaciju tumora na hipofizi u Turskoj.

Anđela Janković (9) se od treće godine bori sa tumorom na mozgu i njoj su potrebna izvesna novčana sredstva kao bi uspešno nastavila borbu sa ovom bolešću.

Neveni Janković (16) iz Žitorađe potrebna su nova pluća....Spisak se na žalost ovde ne završava.

Nadamo se da će novac prikupljen za Tijanu pomoći makar nekom od ove dece.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bole

    3. decembar 2013 | 17:23

    Samo da pare ne odu u ministarstvo, onda bolje da smo ih bacili u reku...

  • Marija

    3. decembar 2013 | 18:19

    Neki ljudi treba posle ostavinske rasprave da se stide. Gde ste miševi estradni ? Seko oglasi se sad pametnice?

  • Đuro tee gha zgooro

    3. decembar 2013 | 17:14

    Kakvo ministarstvo, kakvi folovi...ništa od love!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA