NAPREDAK: Srbija na 72. mestu u borbi protiv korupcije

Srbija u 2013. godini beleži rast indeksa tako da je napredovala na listi "Transparency International"

  • 0

Srbija je u 2013, posle šet godina, napredovala u borbi protiv korpucije i sada je, među 177 država, rangirana na 72. mestu, saopštili su predstavcnici nevladine organizacije "Transparentnost Srbija".

Ova organizacija navodi da je evidentiran izvestan napredak s kojim ne treba da budemo zadovoljni "jer se Srbija i dalje svrstava među zemlje sa veoma rasprostranjenom korupcijom".

Precizirano je da Srbija u 2013. godini beleži rast indeksa sa 39 na 42 tako da je napredovala na tabeli, odnosno listi "Transparency International" sa 80. na 72. mesto.

Srbija je, u odnosu na bivše socijalističke države Evrope, ispred Bugarske, Jermenije, Moldavije, Albanije, Belorusije, Rusije i Ukrajine.

Predstavnik "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati je rekao da je u Srbiji u borbi protiv korpucije načinjen "mali korak koji se optimistički ocenjuje", ali da to nije dovoljno.

On je naveo i da se sve države koje su iznad 50 mesta na listi smatraju za podložne korpuciji i sa izraženim nivoom korupcije.

Prema njegovim rečima, neophodno je, da bi borba protiv korpucije bila uspešna stabilizacija pravosudnog sistema i stvaranje profesionalne umesto uglavnom partijske adminstracije.

Na skupu je ukazano i da su oštra retorika protiv korupcije i represivne akcije uticale u određenoj meri na smanjenje korupcije u javnim službama s kojima u kontakt dolaze potencijalni investitori.

Izvršni direktor "Transparentnost Srbije" Nemanja Nenadić je istakao i da demonstraciju političke volje za borbu protiv korpcije nije dovoljna, jer moramo imati stabilan sistem u toj borbi.

Predstavnica te nevladine organbizacije Biljana Medenica rekla je, da je od država bivše Jugoslavije, po uspešnosti borbe protiv korpucije Slovenija rangirana na 43. mestu, Hrvatska na 57, Makedonija i Crna Gora na 67, a BIH i Srbija na 72. mestu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA