• 0

NAPREDAK: Srbija na 72. mestu u borbi protiv korupcije

Srbija u 2013. godini beleži rast indeksa tako da je napredovala na listi "Transparency International"

  • 0

Srbija je u 2013, posle šet godina, napredovala u borbi protiv korpucije i sada je, među 177 država, rangirana na 72. mestu, saopštili su predstavcnici nevladine organizacije "Transparentnost Srbija".
Ova organizacija navodi da je evidentiran izvestan napredak s kojim ne treba da budemo zadovoljni "jer se Srbija i dalje svrstava među zemlje sa veoma rasprostranjenom korupcijom".

Precizirano je da Srbija u 2013. godini beleži rast indeksa sa 39 na 42 tako da je napredovala na tabeli, odnosno listi "Transparency International" sa 80. na 72. mesto.
Srbija je, u odnosu na bivše socijalističke države Evrope, ispred Bugarske, Jermenije, Moldavije, Albanije, Belorusije, Rusije i Ukrajine.
Predstavnik "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati je rekao da je u Srbiji u borbi protiv korpucije načinjen "mali korak koji se optimistički ocenjuje", ali da to nije dovoljno.

On je naveo i da se sve države koje su iznad 50 mesta na listi smatraju za podložne korpuciji i sa izraženim nivoom korupcije.
Prema njegovim rečima, neophodno je, da bi borba protiv korpucije bila uspešna stabilizacija pravosudnog sistema i stvaranje profesionalne umesto uglavnom partijske adminstracije.
Na skupu je ukazano i da su oštra retorika protiv korupcije i represivne akcije uticale u određenoj meri na smanjenje korupcije u javnim službama s kojima u kontakt dolaze potencijalni investitori.
Izvršni direktor "Transparentnost Srbije" Nemanja Nenadić je istakao i da demonstraciju političke volje za borbu protiv korpcije nije dovoljna, jer moramo imati stabilan sistem u toj borbi.
Predstavnica te nevladine organbizacije Biljana Medenica rekla je, da je od država bivše Jugoslavije, po uspešnosti borbe protiv korpucije Slovenija rangirana na 43. mestu, Hrvatska na 57, Makedonija i Crna Gora na 67, a BIH i Srbija na 72. mestu.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima