DR PROPAST: Sledi nova finansijska kriza!

- Cene nekretnina brzo rastu, razlika između cena nekretnina i zarada postala je ogromna i još raste, a obim hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok - upozorava američki ekonomista Nurijel Rubini

  • 3

Svet je ponovo na ivici nove finansijske krize, jer niske kamate u Francuskoj, Nemačkoj i drugim razvijenijm ekonomija podstiču krizno stanje na tržištu nekretnina, tvrdi poznati američki ekonomista Nurijel Rubini.

On veruje da će već "naduvani baloni" na tržištu nekretnina pre ili kasnije "eksplodirati". Posle toga treba očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svetskoj privredi.

Rubini, koji upravlja i investicionim fondom "Roubini global economics" i prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvideo izbijanje globalne finansijske krize u leto 2008. godine, ističe da je ta velika kriza za posledicu imala i seriju kolapsa tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući najrazvijenije.

- Pet godina posle te krize opet smo svedoci pojave novih finansijskih problema, ako ne i pravih "balona" na tržištu nekretnina u Švajcarskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj i nekim drugim evropskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, a pre svega u Velikoj Britaniji, prvenstveno u Londonu - uveren je Rubini.

Na tržištu brzo rastućih ekonomija takođe, prema rečima američkog ekonomiste, primetna je pojava "balona" na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hongkongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centarima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu.

- Postoji mnoštvo naznaka da su se na tržištu tih zemalja već pojavili "baloni": cene nekretnina brzo rastu, razlika između cena nekretnina i zarada postala je ogromna i još raste, a obim hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok - ističe Rubini.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto ja

    3. decembar 2013 | 17:52

    Pa valjda da bi nova kriza nastala prethodna mora da zavrsi. Ili je mozda zavrsila

  • Ostap Bender

    3. decembar 2013 | 17:05

    Baš sam hteo da kupim jednu vilu na Floridi , al' cena sa deset miliona $ skoccila na 10,5 milki...propast...

  • ssss

    3. decembar 2013 | 23:53

    Mozra grijesim, al' su mu razlozi malo nebulozni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA