• 3

Jaser Arafat nije otrovan?

Istražne sudije su jula 2012. naložile ekshumaciju posmrtnih ostataka Arafata. Oko šezdeset uzoraka je uzeto i podeljeno za analizu između tri grupe naučnika - švajcarskih, francuskih i ruskih, od kojih je svaka grupa radila nezavisno

  • 3

Francuski stručnjaci zaduženi da provere uzrok smrti palestinskog vođe Jasera Arafata, koji je umro 2004. godine u vojnoj bolnici kod Pariza, isključili su tezu da je on otrovan, izjavio je danas jedan upućen izvor.
- U tom izveštaju se isključuje teza trovanja i ide se u smeru prirodne smrti - rekao je taj izvor.

Arafat je umro 2004. godine u 75. godini u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza, nekoliko nedelja pošto se odjednom teško razboleo u Palestini. Francuski lekari su tada rekli da je umro od izliva krvi u mozak.

Arafatova udovica Suha Arafat je jula 2012. u Nanteru pored Pariza uložila tužbu protiv NN lica za ubistvo, pošto je otkrivena radioaktivna supstanca, polonijum, na ličnim stvarima njenog supruga.
Istražne sudije su tada naložile ekshumaciju posmrtnih ostataka Arafata što je urađeno novembra 2012. Oko šezdeset uzoraka je uzeto i podeljeno za analizu između tri grupe naučnika - švajcarskih, francuskih i ruskih, od kojih je svaka grupa radila nezavisno.
Stručnjaci su, izgleda, došli do raličitih zaključaka. Za razliku od Francuza, Švajcarci su početkom novembra u izveštaju naveli da nalazi idu u prilog teze o trovanju pošto su izmerili nivoe polonijuma do 20 puta više od uobičajenih. Oni ipak nisu kategorički rekli da je Arafat umro od te supstance.

Ruski stručnjaci utvrdili su da je moguće odbaciti tezu da je Arafat umro od trovanja radioaktivnim elementom polonijumom 210, izjavio je u oktobru jedan zvaničnik ruske federalne službe za biološka istraživanja.
(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima