Kineski juan druga najkorišćenija valuta u svetu

Udeo juana u tradicionalnim finansijskim transakcijama u svetu porastao je sa 1,88 odsto u januaru 2012. na 8,66 odsto u oktobru, i tako izbio na drugo mesto

  • 3

Kineska valuta juan je u oktobru izbila na drugo mesto najkorišćenijih valuta u svetskim finansijskim transakcijama i pretekla evro, saopštila je finansijska kompanija Swift.

Udeo juana u tradicionalnim finansijskim transakcijama u svetu porastao je sa 1,88 odsto u januaru 2012. na 8,66 odsto u oktobru, čime je juan došao na drugo mesto na rang listi najviše korišćenih valuta, navodi se u saopštenju Swifta.

Udeo evra u finansijskim transakcijama je pao sa 7,87 dsto početkom 2012. na 6,64 odsto u oktobru 2013, navodi Swift, kompanija specijalizovana za transfer podataka izmedju finansijskih firmi i banaka.

Kineska moneta je ipak daleko iza dolara, pošto se više od 81 odsto finansijskih transakcija u svetu obavlja u dolarima.

Kada je reč o ukupnim plaćanima i transakcijama u svetu juan je u oktobru bio na 12. mestu, (0,84 odsto ukupnih operacija), dok je dolar imao udeo od oko 38 odsto, a evro 35 odsto.

Kina ne krije želju da poveća opticaj juana van svojih granica.

(Telegraf.rs/ Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA