• 25

Država popisuje žene koje su abortirale?!

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja sadrži odredbu po kojoj su ginekolozi dužni da RFZO-u dostavljaju imena pacijentkinja koje su prekinule trudnoću. Advokati i Rodoljub Šabić upozoravaju na moguće zloupotrebe

  • 25

U trenutku kad u Srbiji svaki dan jedna trudnica ostane bez posla, a gotovo 50 odsto mladih žena nema zaposlenje, kao ni izglede da će ga u skorijem periodu naći, država je odlučila da se na čudan način pozabavi natalitetom nacije i potpomogne rađanje.
To je učinjeno donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja kojim se ovim kategorijama omogućava besplatna zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li su doprinosi uplaćivani ili ne.

Javnost je, međutim, uzdrmala činjenica da se ovim zakonom, osim navedenog, predviđa i pravljenje određene vrste "registra" žena koje su prekinule trudnoću!
Naime, doktori će od danas, kad zakon stupa na snagu, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje morati da dostavljaju podatke o prekinutim trudnoćama i mrtvorođenoj deci. U suprotnom će biti kažnjeni.

Posle ove odredbe zakona, nameće se nekoliko pitanja. Krši li se ovom odredbom pravo na privatnost? Zašto će se ti podaci skladištiti upravo u RFZO? Ko će sem ove institucije raspolagati ovim podacima i u koje će se sve svrhe oni koristiti? Takođe, nigde nije rečeno da li će žene koje urade abortus u slučaju sledeće trudnoće ponovo biti zdravstveno osigurane od strane RFZO?
Iz RFZO-a odgovaraju na sledeći način:
- Žena koja više nije trudnica gubi pravo da koristi zdravstvenu zaštitu po odredbama novog specijalnog zakona, to jest, više ne može da ima besplatnu punu zdravstvenu zastitu, već će s neoverenom zdravstvenom knjižicom, poput ostalih građana Srbije, sa istim problemom, imati pravo isključivo na hitnu medicinsku pomoć, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju - kažu u RFZO, pa dodaju:
"Da bi se sprečile moguće zloupotrebe lekar specijalista, odnosno zdravstvena ustanova, u obavezi su da dostave pomenute podatke RFZO-u. Iz istog razloga su neophodni i podaci o mrtvorođenoj deci".

- RFZO-u će, dakle, biti dostavljeni podaci o pruženim zdravstvenim uslugama koje se već vode u matičnoj evidenciji RFZO u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Podaci iz matične evidencije koji se odnose na pojedino osigurano lice jesu lični podaci i predstavljaju službenu tajnu, odnosno ne mogu se iznositi i objavljivati u javnosti - navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.
RFZO ističe da će konsultovati Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja koji se bavi i zaštitom privatnosti podataka o ličnosti, kako bi se našao najpogodniji način prikupljanja podataka koji su neophodni za rad RFZO-a, a da pritom ne bude povređena privatnost.
Poverenik Rodoljub Šabić oglasio se povodom ovog zakona, ocenivši da je neophodno da organi nadležni za primenu zakona preduzmu sve što je potrebno da bi se dileme otklonile i predupredile eventualne zloupotrebe, odnosno povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti.

On napominje da bi, iako s formalo-pravnog stanovišta ove odredbe nisu suprotne zakonu ili Ustavu, lično voleo "da je zakonodavac izabrao neki drugi, po privatnost manje invazivan mehanizam za kontrolu postojanja osnova za ostvarivanje prava iz zakona".
- Obrada podataka o ličnosti van utvrđene svrhe je nedopuštena. Shodno tome, obrada podataka u druge svrhe, a pogotovo formiranje bilo kakvih "registara" ili posebnih baza podataka o ženama koje su izvršile pobačaj bili bi potpuno nezakoniti. Neophodno je da nadležni obezbede da način dostavljanja i obrade ovakvih podataka bude takav da na neophodni minimum svede krug lica kojima su podaci dostupni - objašnjava Šabić.

Protiv ovog rešenja je i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Dušan Milisavljević. On je novinarima u parlamentu rekao da je reč o informacijama koje su lične i da bi to zadiralo u privatnost žene i njena prava i da ne zna zašto bi Republičkom fondu trebao takav registar.
- Na plenarnom zasedanju parlamenta meni nije bilo jasno zašto se traži dostavljanje informacija Republičkom fondu koja je žena izvršila abortus. Smatram da bi tu trebalo da budemo pažljivi i osetljivi, to su informacije koje su lične - naglasio je Milisavljević.
Advokat Sava Anđelković pak smatra da je ovakva odluka protivustavna i da je neophodno štititi prava pacijenata.
- Ovo nije Kina da rađanje bude ograničeno i da se prave neki registri. Pozivam svoje kolege da ocene da je ta odredba zakona protivna Ustavu. Može statistički da se beleži koliko je abortusa bilo u toku godine, ali ne smeju se tražiti lični podaci - navodi Anđelković.
(M. Batinić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BES

    Sto se tice umrlih beba ovaj zakon je dobar.Mislim da vise nece biti trgovina sa bebama.

  • русија

    Абортус је УБИСТВО !!! Ко вам даје право да убијете човека ???

  • SanjaDj

    Tako je dusko

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima