• 16

SRAMOTA: U dvorištu crkve grofa Vronskog iz Ane Karenjine u Aleksincu pasu ovce! (FOTO)

Pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, inspiracija za grofa Vronskog, poginuo je u Gornjem Adrovcu, malom mestu nadomak Aleksinca. U čast ruskih dobrovoljaca podignuta je crkva, ali je prilaz njoj zatrpan đubretom, a njena porta zapuštena

 • 16

Crkva Svete Trojice u aleksinačkom selu Gornji Adrovac poznata je po tome što je podignuta na mestu gde je poginuo pukovnik Nikolaj Rajevski, koga je Lav Nikolajevič Tolstoj ovekovečio u romanu "Ana Karenjina" u liku grofa Alekseja Vronskog. Međutim, umesto da bude  turistička atrakcija, ona se pretvara u potpuno ruglo. Prilazi crkvi zatrpani su smećem, a meštani u porti napasaju ovce.
Crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture, ali u niškom Zavodu za zaštitu spomenika ističu da je za nju nadležna Srpska pravoslavna crkva. Paroh Đorđe Mirković, namesnik aleksinački, kaže da je briga o ovakvom objektu zahteva više nego što on može.

- Kako god to izgledalo, ovce jedino mogu da spreče rast trave. Ne mogu ja da kosim više od hektara, na koliko se prostire porta. Za košenje i sređivanje crkvenog dvorišta traženo mi je desetak hiljada evra, što je za ovu parohiju previše. Slažem se da treba čuvati ovo mesto, ali nam treba pomoć opštine, kao i Zavoda za zaštitu spomenika - ističe Mirković.

Pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski poginuo je u Gornjem Adrovcu, kao dobrovoljac u borbama srpske vojske protiv Turaka. Sahranjen je nedaleko od ratišta. Nedugo nakon njegove pogibije 1876. godine, kralj Milan Obrenović je po zahtevu njegove majke Ane Mihailovne naredio da se njegovi ostaci prenesu u domovinu.
Njegovo telo ispraćeno je iz Saborne crkve uz najveće vojne počasti, a sahranjen je na porodičnom imanju u tadašnjoj Kijevskoj guberniji, danas Ukrajini. Na mestu na kojem je poginuo podignuta je crkva u narodu popularno nazvana Ruska ili Crkva Rajevskog, u čast ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na srpskom ratištu.

Izgradnju crkve platila je žena Nikolajevog mlađeg brata, grofica Marija, a podignuta je 1903. godine, na parceli koju je obezbedila kraljica Natalija. Od puta do ulaska u hram nalazi se drvored lipa, a legenda kaže da su one donete sa imanja Rajevskog u Ukrajini. Crkva je proglašena jedinstvenim spomenikom kulture, za koji, međutim, malo ko zna.
U Tolstojevom romanu, grof Vronski odlazi na ratište nakon samoubistva njegove velike ljubavi Ane Karenjine. Međutim, pisac nam do kraja romana ne otkriva šta se zbilo sa Aleksejem.
Turistički poslenici iz ovog kraja kažu da su od ovog mesta planirali da naprave turističku atrakciju, ali im neodgovorni meštani kvare nameru.

- U blizini ovog kompleksa izgradio sam apartmane za turiste. Pokrenuli smo inicijativu da ovde napravimo spomenik Vronskom i Ani Karenjinoj, kao što u Veroni postoji obeležje Romeu i Juliji. Očekivali smo da ćemo uspeti da privučemo turiste, ali ono što sada imamo nije za pokazivanje. Smeće i ovce, to je ono što će namernika prvo dočekati u crkvi u Gornjem Adrovcu - kaže Goran Živadinović, turistički radnik u ovom selu.
Godišnjica stradanja pukovnika Rajevskog obeležava se na ovom mestu svake godine. Tada se očiste prilazi crkvi, ali u opštini tvrde da nisu dužni da se staraju o ovom spomeniku kulture.
- Uvek se pobrinemo se da sve bude kako treba jer dolaze i predstavnici ruske ambasade. Međutim, to nije naša, već dužnost Srpske pravoslavne crkve. Znamo da ima dosta smeća u okolini i na prilazima crkvi, ali njegovo odvoženje je nemoguće, s obzirom na to da opštinske komunalne službe ovu delatnost obavljaju samo u gradu i najbližim selima - objašnjava Uroš Veličković, portparol opštine Aleksinac.
(D. K. / M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Svetlana

  Ovce su Božja stvorenja, a đubre je već drugačija stvar.

  118
  2

  Podelite komentar

 • Mici

  Ne verujem da bi se Vronski ljutio na ovce ;)

  76
  1

  Podelite komentar

 • Marrina

  U engleskoj su iznajmili koze od jednog farmera da bi prirodno pokpsili travu oko kednog monjumentalnog dvorca..samo u Srbiji je sramota da ovce setaju...a djubre se lako resava..

  75
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima