Island otpisuje kredite svojim građanima!

Prema novim merama za privredni oporavak, svakom domaćinstvu koje ima dug za stambeni kredit, Vlada ove ostrvske države otpisaće 24.000 evra

  • 5

Posle finansijskog kolapsa 2008. ostrvska država Island namerava da otpiše građanima hipoteke i da ih oslobodi plaćanja poreza na tri godine. Prema novim merama za privredni oporavak, svakom domaćinstvu koje ima dug za stambeni kredit Vlada će otpisati 24.000 evra.

U toj zemlji od samo 320.000 stanovnika problematične hipoteke iznose čak 1,25 milijardi dolara i utiču na kurs domaće valute krune. Ukupna vrednost islandske ekonomije procenjuje se na 14 milijardi dolara.

Više od polovine otpisanog duga čine direktni hipotekarni krediti koje Islanđani neće morati da vraćaju, a ostatak iznosa je od poreza za građane u naredne tri godine.

- Državna kasa mora u ovoj akciji da služi kao posrednik u finansiranju i sprovođenju mera štednje. Ukupne posledice za budžet ne bi trebalo da budu značajne u periodu 2014-2017 godine - saopštila je islandska vlada.

Ovom merom Vlada će pokušati da poveća GDP i da podstakne štednju. Neophodan novac planira da prikupi povećanjem poreza finansijskim institucijama.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    4. decembar 2013 | 14:40

    Odbili da "uđu" u EUniji i sad ovo.A pogledajte ove naše vazale i gaulajtere.Puna im usta demokratije,socijalne pravde,države i naravno EUnije.Srbijo jadna li si,jer ti je narod glup

  • Mimi

    4. decembar 2013 | 15:24

    Kad ovo procitam, meni nije dobro. Hajde da spakujemo prnje i zdimimo odavde.

  • Frigo

    4. decembar 2013 | 16:30

    Nije nije tako ti sa tvojom drzavom se nemozos meriti sa ddzavom island.jado

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA