• 5

Island otpisuje kredite svojim građanima!

Prema novim merama za privredni oporavak, svakom domaćinstvu koje ima dug za stambeni kredit, Vlada ove ostrvske države otpisaće 24.000 evra

  • 5

Posle finansijskog kolapsa 2008. ostrvska država Island namerava da otpiše građanima hipoteke i da ih oslobodi plaćanja poreza na tri godine. Prema novim merama za privredni oporavak, svakom domaćinstvu koje ima dug za stambeni kredit Vlada će otpisati 24.000 evra.
U toj zemlji od samo 320.000 stanovnika problematične hipoteke iznose čak 1,25 milijardi dolara i utiču na kurs domaće valute krune. Ukupna vrednost islandske ekonomije procenjuje se na 14 milijardi dolara.

Više od polovine otpisanog duga čine direktni hipotekarni krediti koje Islanđani neće morati da vraćaju, a ostatak iznosa je od poreza za građane u naredne tri godine.
- Državna kasa mora u ovoj akciji da služi kao posrednik u finansiranju i sprovođenju mera štednje. Ukupne posledice za budžet ne bi trebalo da budu značajne u periodu 2014-2017 godine - saopštila je islandska vlada.
Ovom merom Vlada će pokušati da poveća GDP i da podstakne štednju. Neophodan novac planira da prikupi povećanjem poreza finansijskim institucijama.
(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesalomivi

    Stvarno su ljudi u bedaku kada im drzava otpisuje kredu. Bedno i ponizavajuce.Mogu da se kladim da niko od nas ne bi na to pristao jelda ?

  • Frigo

    Nije nije tako ti sa tvojom drzavom se nemozos meriti sa ddzavom island.jado

  • Mimi

    Kad ovo procitam, meni nije dobro. Hajde da spakujemo prnje i zdimimo odavde.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima