U štrajku lekari i Atinski univerzitet, sutra kulturni radnici

Grčki sindikati su nezadovoljni planovima vlade, koju predvode konzervativci, da se zaposleni suspenduju i preraspodeljuju u okviru reforme javnog sektora i napora da se smanji budžetski deficit

  • 0

Lekari u državnim ustanovama produžili su štrajk do 13. decembra, a najveći univerzitet u Grčkoj, u Atini i dalje će ostati zatvoren, nakon što su propali pregovori sa vladom zbog planiranih štednji u zdravstvu.

Pored toga, zaposleni u ministarstvu kulture započeće sutra dvodnevni štrajk. U grčkim državnim bolnicama štrajk je počeo 29. novembra kada su radile samo hitne službe.

Atinski Univerzitet ne radi od početka jesenjeg semestra. Poslednji pokušaj vlade da se reši problem propao je danas.

Grčki sindikati su nezadovoljni planovima vlade, koju predvode konzervativci, da se zaposleni suspenduju i preraspodeljuju u okviru reforme javnog sektora i napora da se smanji budžetski deficit.

Grčka je 2010. godine gotovo bankrotirala, nakon što je nagomilala ogromni javni dug i prijavljivala "frizirane" podatke o budžetskom deficitu. Bankrot je izbegnut zahvaljujući programu pomoći evropskih partnera i MMF-a vrednog 240 milijardi evra.

Da bi mogla kontinuirano da otplaćuje zajmove, Grčka je znatno smanjila potrošnju, srezala prihode na javnom sektoru i više puta povećala poreze.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA