Mrkić: Pod istragom tri-četiri prekršaja u diplomatskim predstavništvima

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević nije jedini diplomata koji je trenutno pod istragom Ministarstva spoljnih poslova, zbog sumnji za zloupotrebe službenog položaja

  • 1

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da trenutno glavni inspektor Ministarstva spoljnih poslova istražuje tri-četiri slučaja vrlo uočljivih prekršaja u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Srbije, koji su imali za posledicu izdatke ili materijalne štete za Ministarstvo, a samim tim i za poreske obveznike i državu.

- Inspektor istražuje i druge, zasad manje vidljive prekršaje. Pojačavamo sistem kontrole trošenja sredstava, pa se moraju voditi mnogo pedantniji registri o svemu što podrazumeva trošak državnog novca, na primer, davanje poklona, izvođenje stranaca na ručkove, večere... Neki od postupaka se vode i protiv vraćenih ambasadora, jer se proveravaju svi, bez izuzetka - rekao je Mrkić za "Večernje novosti".

Ovi potezi sadašnjeg rukovodstva MSP, kaže Mrkić, već daju rezultate, jer su, u poređenju sa ranijim periodima, znatno smanjeni rashodi.

- Izgrađujemo takav sistem da se u toku i po okončanju mandata svih na službi u DKP vrši striktna kontrola. Krajem godine ćemo detaljnije izvestiti javnost, kako o troškovima, tako i o tome kakvi su prekršaji činjeni. Nadam se da ćemo to razrešavati unutar Ministarstva, disciplinskim i drugim merama, ali ako bude potrebno, obavestićemo nadležne organe - kaže Mrkić.

Beogradski dnevnik konstatuje da bivši ambasador Srbije u Turskoj, Dušan Spasojević, nije jedini diplomata koji je trenutno pod istragom Ministarstva spoljnih poslova, zbog sumnji za zloupotrebe službenog položaja ili neracionalno trošenje sredstava.

Pozivajući se na nezvanične izvore, "Novosti" pišu da se istražuje i da li je Spasojević zloupotrebio službeni položaj, jer je, navodno, na letovanje sa porodicom putovao službenim autom, na šta nema pravo. Spasojević na optužbe uzvratio da su sve promene u ambasadi izvedene uz saglasnost MSP i da je ovde reč o političkom obračunu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan M

    5. decembar 2013 | 13:24

    Ispitajte kako se renovirala ambasada u Washingtonu preko gradjevinske firme iz Chicaga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA