TABAKOVIĆ: Promet se preselio na buvljake

Guverner NBS kaže da pri merenju kretanja cena treba imati u vidu da je, zbog niže kupovne moći, više od trećine prometa prerađenih proizvoda preseljeno na crno tržiste

  • 12

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se do kraja godine mogu očekivati određeni pritisci na deviznom tržištu i manje slabljenje dinara prema evru.

Tabaković je, gostujući na B92, istakla da je u decembru uobičajeno najveći pritisak na deviznom tržištu jer preduzeća žure da potroše novac za javne nabavke, i privreda i država izmiruju obaveze.

U decembru je na NBS najveći posao da održi likvidnost i ne dozvoli pritiske na inflaciju i kurs, rekla je ona i dodala da poslednja dva dana postoje privremeni pritisci na slabljenje dinara zbog potreba NIS-a da plati veću količinu uvezene robe.

- Do kraja godine biće još pritisaka na kurs, ali centralna banka ne cilja nijednu određenu vrednost kursa, već se trudi da kurs, koji je fluktuirajući, održi relativno stabilnim sa najmanje troškova - naglasila je Tabaković.

Ona je navela i da se u 2014. godini očekuje da inflacija u Srbiji bude na nivou od oko četiri odsto, kao i da u narednom trogodišnjem periodu bude stabilna, kako bi zemlja imala stabilne uslove za poslovanje.

Ona je naglasila i da pri merenju kretanja cena treba imati u vidu da je, upravo zbog niže kupovne moći, više od trećine prometa prerađenih proizvoda preseljeno na crno tržiste, odnosno na pijace i buvljake, i da NBS i Republički zavod za statistiku ne obuhvataju te cene.

Guverner je navela da je finansijski sistem u Srbiji stabilan, iako to ne znači da povremeno nema problema, ali da nema više banaka koje bi mogle da dožive sudbinu Agrobanke ili Privredne banke Beograd.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    5. decembar 2013 | 12:13

    Gospodjo Guvernerka mislim da niste vi merodavni da bilo sta komentarisete sa vasom platom od 450000 hiljada dinara a prosecan gradjanin ima platu 30000!!!Zapitajte se kako bi drugi ziveli sa pola vase plate??!!Prema tome bolje ne izlazite u javnosti SRAMOTA JE!!!

  • Mici

    5. decembar 2013 | 12:57

    Kad ste glupi i narod terate u sivu zonu.

  • Урош

    5. decembar 2013 | 12:47

    Жена којој до пре пар година, кроз руке није прошла јача новчаница од новчанице ,,10€", је сада гувернер.. Битно да се штампају паре са њеним потписом, да се може хвалити по селу. Јадна си Србијо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA