• 2

BABIĆ: Ne pravi se registar o abortusima!

- Obaveza zdravstvenih ustanova da prijavljuju svaki abortus nije ništa novo. Od 2006. godine državne zdravstvene ustanove slale su elektronskim putem fakturu RFZO o abortusima, ali i lečenju svake bolesti - kaže direktor RFZO Momčilo Babić

  • 2

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio da se ne pravi nikakav registar o ženama koje su prekinule trudnoću.
Babić je izjavio danas da se odredbom Zakona o zdravstvenoj zaštiti žena, trudnica i dece koja obavezuje zdravstvene ustanove da prijave svaki abortus, ne pravi nikakav registar o ženama koje su prekinule trudnoću, već da je ova odredba uvedena kako bi se sprečile zloupotrebe.

Babić je rekao da po tom zakonu svaka trudnica i porodilja ima pravo na zdravstveno osiguranje tokom trajanja trudnoće i narednih godinu dana posle porođaja, a da, ukoliko dođe do abortusa, to pravo prestaje.
- Ukoliko žene, koje su prema ovom zakonu bile zdravstveno osigurane, prekinu trudnoću gube pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO i one će, imati pravo samo na hitnu medicinsku pomoć u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju - dodaje Babić.
Obaveza zdravstvenih ustanova da prijavljuju svaki abortus nije ništa novo, kaže Babić, dodajući da su od 2006. godine državne zdravstvene ustanove slale elektronskim putem fakturu RFZO o abortusima, ali i lečenju svake bolesti, sa podacima u kojima se nalazi ime, prezime, matični broj, broj zdravstvene legitimacije, adresa stana.
(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    Laze kao i za zdravstvene kartice...

  • Mladen

    Opet nesto muljate! Svaka bolest ili intervencija ima svoju siftu na osnovu koje se ispostavlja faktura....zasto bi se sdada posebno obavestavalo kad je u pitanju abortus?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima