Hoćeš istinu ili da te pojede mrak?

Kako bi se u javnosti skrenula pažnja na pretnje s kojima se u radu suočavaju novinari, u pojedinim dnevnim novinama objavljene su insertacije s autentičnom pretnjom upućenom novinarima

  • 3

Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija OEBS-a iz Beča pokreću globalnu kampanju protiv pretnji i nasilja nad novinarima.

Kampanja je vezana za UN inicijativu Borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Kako bi se u javnosti skrenula pažnja na pretnje sa kojima se u radu suočavaju novinari, u listovima "Blic", "Danas" i "Politika" objavljene su insertacije s autentičnom pretnjom upućenom novinarima.

- Hoćeš da znaš istinu? Hoćeš da otkriješ šta se krije iza svega? Ili hoćeš da te mrak pojede? Ovo nije igra, ovde život malo vredi i zato bolje pazi šta radiš - piše, između ostalog, u pretećoj poruci.

- U protekloj godini na rešavanju ubistava troje novinara u Srbiji komisija i radne grupe rade intenzivno, što do sada nije bio slučaj. Imamo u zemlji i četvoro novinara pod 24-satnom policijskom zaštitom u zabrinjavajuće dugom periodu i to se svakako ne sme korisititi kao trajno rešenje za osiguravanje bezbednosti novinara - kaže predsednik komisije Veran Matić.

Osim tih slučajeva, u ovoj godini u našoj zemlji zabeleženi su:

Diskriminacija medija i novinara od strane republičke i lokalne vlasti, pretnje smrću najčešće praćene pretnjama koje su upućene i porodici novinara, fizički napadi i pokušaji atentata, govor mržnje prema novinarima i poziv na linč (pretnje, napadi i poziv na linč su gotovo isto zastupljeni), tu su uključene izjave i aktivnosti desničarskih organizacija, vređanje, pretnje, pritisci od strane političara i državnih funkcionera, pritisci na novinare od strane medija u kojima rade, podnošenje krivičnih prijava protiv novinara koji se bave istraživanjem korupcije.

 

Povodom ove kampanje komisija pokreće i  veb-sajt www.istina.co.rs na kojem će se nalaziti podaci o ubijenim novinarima i medijskim radnicima koji se nalaze i u mandatu rada komisije.

Kampanju je pro bono realizovala agencija Saatchi & Saatchi.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    6. decembar 2013 | 12:17

    To tako ide, oni diraju drugoga a onda im se to vrati pa im to ne prija. Treba da se pogleda i ko je danas sve novinar i ko se novinarom zove? :D Tražili su od države da mogu slobodno pisati i raditi i država im je to dozvolila ali novinari su prekršili najosnovniji novinarsku etiku :D Treba videti i šta se u novinama najviše piše i izmišlja i gde je tu istina? :D Ali kao što biva svaka vest za tri dana se i zaboravi :D

  • kad je u Srbiji...

    6. decembar 2013 | 15:07

    ... bilo nesto slobodno, iskreno, otvoreno?! Bez podmetanja, korupcije, podmicivanja i kriminala svake vrste, vec vise od 25g u Srbiji se ne zivi! Kad bi sutra trebali da zivimo normalno - mi ne bismo umeli i znali!

  • Chwarak

    6. decembar 2013 | 13:09

    To uopšte nije sloboda govora u novinarstvu! Zašto bi se ljudi plašili za život i za sigurnost svoje porodice, a sve što ustvari rade je istraživanje i otkrivanje istine. I naravno da svako može da bude novinar, kao što svako može da bude lekar ili bilo šta drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA