Nov zakon donosi veće plate i prava radnicima na lizing

Agencije za zapošljavanje i sada izdaju firmama na lizing oko 50.000 ljudi, samo što su i prava i plate tih radnika manje nego što ih imaju njihove kolege zaposlene za stalno

  • 2

Iznajmljivanje radnika na lizing novim zakonom o radu biće konačno regulisano i u Srbiji. Agencije za zapošljavanje i sada izdaju firmama na lizing oko 50.000 ljudi, samo što su i prava i plate tih radnika manje nego što ih imaju njihove kolege zaposlene za stalno.

Nezaposleni i sada mogu da se prijave nekoj od agencija koja se bavi lizingom radnika, ali trenutno mogu da računaju da će im plata biti niža nego što je za tu poziciju uobičajeno, kao i da neće imati pravo na zaradu ako trenutno nije "iznajmljen".

Agencija u kojoj je zaposlena I. T. (38) iz Beograda izdala ju je na lizing stranoj kompaniji kao kafe-kuvaricu, a kako kaže za naš list, razlika između nje i stalno zaposlenih u istoj firmi je to što ona ne može da dobije kredit od banke, nema trinaestu platu, a zdravstvenu knjižicu joj overava agencija.

- Plata mi je minimalna, a u agenciji nisam prijavljena za stalno, već na određeno. Na svakih pola godine mi obnavljaju ugovor. Pritom, da ne bi bilo sumnjivo, svaki put mi menjaju i naziv radnog mesta, kuvarica, čistačica, pomoćno osoblje - priča ona za "24 sata".

Među zanimanjima koja se "iznajmljuju" na lizing, osim kafe-kuvarica, ima i čistačica, radnika obezbeđenja, hostesa, administrativnih radnika i drugih.

U Ministarstvu privrede, jednom od učesnika radne grupe koja se bavi Nacrtom novog zakona o radu, kažu da, ako bi ova oblast ostala neuređena, to bi bilo "zatvaranje očiju na lizing radnika koji kod nas svakako već postoji".

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA