ZBOG DUGIH SUĐENJA: Građani će moći da tuže sud i traže naknadu štete

- Ogroman broj ustavnih žalbi doveo je do toga da se ni pred Ustavnim sudom ne može efikasno ostvarivati zaštita i zato smo predvideli da o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku odlučuje neposredno viši sud, dok postupak još traje - rekao je Danilo Nikolić, državni sekretar Ministarstva pravde

  • 8

Od 1. januara iduće godine građani koji smatraju da im suđenje traje predugo moći će da tuže sud i čak dobiju naknadu štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Naknada štete za povredu prava na suđenje u razumnom roku će biti isplaćivana iz budžetskih sredstava Srbije opredeljenih za rad sudova, što znači da će sudovi morati više pažnje da povedu o razumnim rokovima, jer će to uticati na njihove lične dohotke.

To rešenje je predviđeno izmenama Zakona o uređenju sudova, uvedenih zbog 14.000 ustavnih žalbi pred Ustavnim sudom, od kojih je većina podneta zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, kao i velikog broja predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, podnetih iz istog razloga.

- Ogroman broj ustavnih žalbi doveo je do toga da se ni pred Ustavnim sudom ne može efikasno ostvarivati zaštita i zato smo predvideli da o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku odlučuje neposredno viši sud, dok postupak još traje - rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić.

Nikolić je ukazao da, ukoliko je pravo na suđenje u razumnom roku povređeno u nekom od osnovnih sudova, o zaštiti prava će odlučivati viši sud, ukoliko je pravo povređeno pred višim sudom o zaštiti će odlučivati apelacioni sudovi. O žalbi na odluke po tim zahtevima uvek će odlučivati Vrhovni kasacioni sud (VKS).

Ukoliko se radi o postupcima pred Višim prekršajnim sudom, Upravnim i pred Apelacionim privrednim sudom, o povredi tog prava odlučivaće VKS, dodao je državni sekretar.

Nikolić je objasnio da je, kada sud koji odlučuje o zahtevu utvrdi da je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, dužan da odredi rok u kome će tuženi sud doneti odluku, kao i da odredi kolika naknada pripada podnosiocu zahteva za štetu koju trpi zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Šta je "razumni rok" ceniće se od slučaja do slučaja.

- Negde može da bude godinu i po, a u nekom slučaju četiri godine. No neki orijentalni vremenski rok koji je utvrdio precedentni slučaj iz suda u Strazburu je oko dve godine - objasnio je Nikolić.

Zakonom o uređenju sudova, kako je naveo, previđeno je da se naknada štete za povredu prava na suđenje u razumom roku isplaćuje iz budžetskih sredstava Srbije, ali opredeljenih za rad sudova.

Iako iz strukovnog udruženja stižu kometari da će ovi postupci dodatno opteretiti sudove, naročito zato što naši građani vole da se obraćaju sudu, Nikolić tvrdi da do toga neće doći, jer će predmeti morati da se razmatraju u kratkim rokovima u vanparničnom postupku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    7. decembar 2013 | 16:45

    Fala k*

  • mica

    8. decembar 2013 | 01:20

    Glupost, prevelika!!!! Pa, nijedan sudija u Evropi nema u radu predmeta koliko imaju srpske sudije. Umesto da razresavaju neradnike i neznalice, takve unapredjuju, a "volovi" u najnizem stepenu vuku 600 predmeta i preko toga. Zapravo, zbog velikog broja predmeta i debilne organizacije, same sudije ne znaju sa koliko predmeta su zaduzeni! Staro pravilo se nije promenilo: dok drvlje i kamenje na SVE sudije zbog nekolicine neznalica i lenstina, bas te neznalice i lenjivci napreduju!!! Bravo za "PRAVDU"!!!!!

  • Sandra

    7. decembar 2013 | 17:19

    Pa ce 'osteceni' gradjanin moci da zapocne jos jedan dugogodisnji sudski proces koji ce omoguciti drzavi da zaposli jos malo ljudi u 'efikasnom' sudskom sistemu...pa ko je ovde lud?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA