Josipović: Referendum o ćirilici nije u skladu sa Ustavom

Povodom najava Štaba da su prikupili 650.000 potpisa za referendum, kojim traže da se dvojezičnost dozvoli u sredinama gde živi 50 odsto pripadnika nacionalnih manjina, Josipović je rekao da Hrvatska ne bi smela da ide na solucije koje umanjuju prava nacionalnih manjina

  • 15

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je danas da referendumsko pitanje vezano za dvojezičnost, koje predlaže Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, nije u skladu sa Ustavom.

Povodom najava Štaba da su prikupili 650.000 potpisa za referendum, kojim traže da se dvojezičnost dozvoli u sredinama gde živi 50 odsto pripadnika nacionalnih manjina, Josipović je rekao da prvo treba videti šta su prikupili, jer postoji procedura kako bi se utvrdio broj prikupljenih potpisa.

-Postoji određena procedura koju treba poštovati. Mislim da Hrvatska ne bi smela da ide na solucije koje vode ka umanjivanje prava manjina. Postoje ustavna načela i, prema mom mišljenju, referendum, pa i pitanje kako je postavljeno nije u skladu sa Ustavom - istakao je Josipović.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara referendumom želi da se upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina ostvaruje u lokalnim samoupravama, gde manjine čine najmanje polovinu stanovnika, a ne trećinu, kao što je sada propisano. Štab je bio organizator protesta u kojima su skidane i lomljene dvojezične, ćirilične table, postavljene na zgradama državnih institucija u gradovima gde Srbi čine trećinu stanovništva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša.

    7. decembar 2013 | 21:17

    A,ni ti jadnice zorice se nista ne pitaš.

  • S R B I J A

    8. decembar 2013 | 18:38

    zorice take ko sto si ti treba proterati iz Srbije. Jbt. onaj ko te drzi u Srbiji

  • Сексоман

    7. decembar 2013 | 22:38

    Хајде да ми забранимо латиницу у Србији....а да се решимо и националних мањина у првом реду Хрвата и Шиптара

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA