Šefovi radnike sve češće šalju na detektor laži

Firme najčešće koriste ovaj metod otkrivanja istine kako bi proverili zaposlene u slučajevima kada se desi krađa, a nije identifikovan lopov

  • 4

Direktori ili vlasnici firmi u kojima su se dogodile krađe, sve češće traže da se osumnjičeni radnici podvrgnu poligrafskom ispitivanju. Osim njih, odlazak na detektor laži zahtevaju i ljubavni ili bračni parovi zbog sumnje u vernost partnera.

- Ljudi na poligrafsko testiranje dolaze zbog ljubavnih problema. Zovu i muškarci i žene, ali najčešće nas zovu firme kako bi proverili zaposlene, posebno u slučajevima kada se desi krađa, a nije identifikovan lopov. Tada ja to pokušavam da utvrdim, jer gazde ne žele da otpuste sve osumnjičene - kaže za "Blic" Slobodan Zečević, vlasnik "Poligrafa", prve privatne agencija za poligrafsko ispitivanje na Balkanu.

Kroz Zečevićeve ruke prošlo je 16.000 osumnjičenih za razna krivična dela, krađe, silovanje, ubistva. Testiranje Zečević obavlja na najsavremenijem poligrafu model 4.000 kompanije "Lafajet", koja je svetski lider u ovoj oblasti. Aparat ne može da pogreši, grešku može da počini samo onaj ko ispituje, a pristanak osobe koja se ispituje je obavezan. Postavlja se 11 pitanja, ona su kombinovana i u logičkom nizu, a tu je uvek i kontrolno pitanje.

- Prvi poligraf u Srbiju je donet 1959, a već sledeće godine uz njegovu pomoć rešeno je prvo ubistvo. To je bio "Kelerov" aparat. Sada obavljam ispitivanja na laptopu sa savremenim softverom i konzolom, ali sa gumenim crevima koji se kače na telo ispitanika pomoću manžetna - objašnjava Zečević.

Kada osoba koja se ispituje laže, registruju su fiziološke promene koji nisu pod kontrolom centralnog nervnog sistema. Poligraf tokom ispitivanja registruje promene pulsa, krvnog pritiska, telesne temperature, brzine disanja, znojenja, kao i širenja zenica.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haj

    7. decembar 2013 | 21:24

    TREBALO BI PRVO GAZDE FIRMI NA POLIGRAF DE SE VIDI KOLIKO SU ONI POKRALI SVOJE RADNIKE.

  • Petar

    7. decembar 2013 | 22:02

    Lopov se uvek najvise plasi drugog lopova

  • conte

    8. decembar 2013 | 12:25

    @alenka. Pa recimo da su te pokrali time sto ti nisu uplacivali ceo iznos za penziono... Sto ti nisu dali odmor koliko ti sleduje, naknadu za topli obrok i svakakve sitnice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA