Za kupovinu u proseku trošimo tri evra

- Za najsiromašnije građane treba uvesti socijalnu kartu, recimo za hleb, ali i za druge proizvode, kao što to čine pojedine zemlje, kako bi mogli upola jeftinije da nabavljaju osnovne namirnice - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača

  • 22

Kupovna moć građana Srbije nezadrživo opada, pa vrednost prosečnog pazara iznosi tek 365 dinara i za 27 odsto je manja nego pre pet godina, kada se u proseku kupovalo za 500 dinara. Prometi u velikim trgovinama su praktično desetkovani, a samo u poslednjih godinu dana prodaja je smanjena za oko 10 odsto.

Za ovu sumu u marketima sada, na primer, mogu da se kupe dva litra mleka, dva hleba od po 600 grama i jedva pola kilograma pasulja (ako se uzima kupus to je nešto povoljnija varijanta). Ili: hleb, mleko, jogurt, krompir, jeftinija salama ili "na grame" neko jeftinije meso sa kostima.

- Ne samo da je smanjen obim kupovine, čak i onih najosnovnijih namirnica, već se pazar svodi na sve manje kvalitetne proizvode - kaže ekonomista Vladana Hamović i dodaje da praktično ne zaustavlja trend koji je započeo s krizom krajem 2008. godine.

U pojedinim trgovinskim lancima tvrde nam da je vrednost prosečne kupovine ostala na nivou prošlogodišnje. Ali, demantuju ih istraživanja koja pokazuju da je "ukinuta" svaka peta kupovina u marketu.

- Hrana je danas u Srbiji jeftina samo za bogate, a sve više nedostupna za milionsku armiju siromašnih. Zato za najsiromašnije građane treba uvesti socijalnu kartu, recimo za hleb, ali i za druge proizvode, kao što to čine pojedine zemlje, kako bi mogli upola jeftinije da nabavljaju osnovne namirnice - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, prosečna potrošačka korpa iznosila je oko 64.000 dinara, ili 1,43 prosečne plate. Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 43.000 dinara, a prema proračunima, samo na hranu se troši gotovo polovina mesečne zarade, oko 43 odsto primanja.

(Telegraf.rs /Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesalomivi

    8. decembar 2013 | 00:40

    Da mozemo svi bi zapalili odavde ja prvi

  • Boki

    8. decembar 2013 | 00:38

    Nazalost, sve je gore. Mada najvise kukaju ono koji i pored pada standarda i dalje imaju, a za one najsiromasnije i dalje niko ne brine. Jednostavno drzava i drustvo okrece glavu ne zeleci da ih vidi jer od zelje da takvih nema politicari zatvaraju oci umesto da to njihovo siromastvo podele sa ostalim gradjanima i da shvate da se u Srbiji zivi mnogo losije nego sto oni kazu i sto statistika pokazuje. Socijalna pravda postoji samo u predizbornoj kampanji i u nazivu nekih stranaka, praksa je u suprotnosti od njihovih govorancija.

  • Ana

    8. decembar 2013 | 01:48

    A gde si ti to nama otputovala,draga Zorice? Jos sa muzem! Novogodisnji praznici,ti na putovanju sa muzicem,citas Telegraf. Mora da ti je mnogo dosadno cim imas vremena da komentarises ko ce kakav da umre,kolika je prosecna plata,po koliko je clana porodice zaposleno. . . E,jadna li si kad podjebavas ovaj narod tako glupim komentarima! Uzivaj na putovanju,pozdravi muza. Izvolite lupajte minuse,ja nemam para za putovanje,mesecno primanje mi je 25.000 imam dva srednjoskolca i jako sam srecna sa njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA