• 12

Najveći izvoz iz Šumadije, najviše uvozi Beogradski region

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije

  • 12

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih deset meseci ove godine imao je region Šumadije i zapadne Srbije sa 33,5 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 42,1 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
U izvozu slede Vojvodina sa 32 odsto, Beogradski region - 21,4 odsto, kao i Region južne i istočne Srbije - 12,8 odsto. Drugo mesto po najvećem učešću u uvozu, imala je Vojvodina sa 28,5 odsto, a zatim slede Region Šumadije i zapadne Srbije - 20,5 odsto i Region južne i istočne Srbije - 7,9 odsto.

- Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Tako, na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije - naveo je RZS.
U izvozu najveće učešće imala su drumska vozila sa 1,82 milijarde dolara, električne mašine i aparati - 926,4 miliona, obojeni metali - 559,9 miliona, povrće i voće - 542,3 miliona i proizvodi od metala - 510,1 miliona dolara. Najčešće su se uvozila drumska vozila sa 2,1 milijardom dolara, zatim nafta i naftni derivati - 1,42 milijarde, prirodni gas - 736,7 miliona, električne mašine i aparati - 724,4 miliona i medicinski i farmaceutski proizvodi - 601,2 miliona.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fizioterapeut

    Parazit najveći...najbolje je sto imaju 100% trudnicko...a šumadinke 65 % a vidi se ko vise doprinosi budžetu...strašno

  • Marrina

    Najbolje bi bilo da se podelimo na opstine...ali i tada bi svima nesto smetalo...stvarno vise sa tim podelama preteraste..

  • Lazar

    Predlazem da se Zapadna Srbija odvoji finansiski od ostatka republike.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima