MISTERIJA KULTURNOG BLAGA: Šta su sve nacisti opljačkali u Srbiji?

Zna se da, između ostalog, nedostaje vredna kubura crnogorskog vojvode Novice Cerovića, pištolj marke mauzer iz kojeg je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević, kao i automobil u kojem je ubijen

  • 7

Ni nakon skoro 70 godina posle završetka Drugog svetskog rata, nije poznato koja su sve kulturna blaga i vredne umetnine nacisti odneli iz Srbije.

Jevreji iz Beograda imali su obavezu da se sa ključevima svojih stanova 8. decembra 1941. prijave u kancelariju "Jevrejske policije" u Ulici Džordža Vašingtona broj 21, odakle su deportovani u logor na Starom sajmištu. Njihovi stanovi, kuće i radnje su potom pljačkane, ali gotovo da ne postoje podaci koliko je novca, zlata i umetničkih dela nestalo. O tome postoje dokazi na kopijama mikrofilmova, koje je Srbija dobila šezdesetih godina od Američkog arhiva u Vašingtonu.

- Nemci su vredne predmete odvozili u Hamburg, koji je bio jedan od centara za prikupljanje oduzetih stvari iz cele Evrope. Tamo su dragocenosti prodavane po bagatelnim cenama i završavale u kućama Nemaca. Deo jevrejske imovine u Srbiji bio je prodavan, a dobijeni novac je odlazio na račun Bankferajna (bankarskog društva) u Beogradu, a potom prebacivan u Nemačku - objašnjava Milan Koljanin, sa Instituta za savremenu istoriju.

Za vreme Prvog i Drugog svetskog rata iz Srbije je odneto oko 40 železničkih vagona arhivske građe. Najveći deo tog opljačkanog blaga završio je u Austriji, jer je Beč bio centar za prikupljanje svega što je od spisa ukradeno u Srbiji. Na pijaci u Beču, srpski istorijski dokumenti služili za pakovanje pasulja, krompira, jaja.

- Zanimljivo je da su se Nemci odgovorno ponašali prema muzejskim kolekcijama (iz Vojnog muzeja u Beogradu eksponati koji su uzeti na revers, kasnije su i vraćeni). Međutim, za predmete koji su nestali iz Vojnog muzeja, nije poznato da li su ukradeni za vreme okupacije, ili neposredno posle oslobođenja - prica potpukovnik Ivan Mijatović, direktor ovog muzeja.

Zna se da nedostaje veći deo kolekcije predmeta iz dinastije Petrović-Njegoš, koju je Vojni muzej otkupio 1939. godine. Nema izuzetno vredne kubure crnogorskog vojvode Novice Cerovića, pištolja marke mauzer iz kojeg je ubijen kralj Aleksandar Karađorđevic i automobila u kojem je ubijen.

Jedno od najvrednijh umetničkih dela koje je odneto iz Srbije je ikona "Tajna večera" sa Oplenca. Ručni rad - reljef izveden u sedefu, smešten u hrastovu zastakljenu kutiju, poklon je jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru Karađorđeviću 1924. godine. Ikona je vraćena na Oplenac 1947. godine, a prema jednoj verziji to se dogodilo po nalogu Aleksandra Rankovića - tada bliskog Titovog saradnika.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de/Vladimir Minić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    8. decembar 2013 | 14:38

    Србска круна Немањића се налази у музеју у бечу.Швабе је до данас нису вратиле нити имају намеру,кажу да је то њихов експонат.

  • BALKANSKI SPIJUN

    8. decembar 2013 | 17:45

    Sve se to vraca ! Ameri su uvezli milione crnaca da rade za njih na poljima a danas crnci sede na velferu i milioni belaca rade za njih ..... Nemacka isti slucaj ,vadili su zube da bi imali para i bili bogati , dobili su djokicu na kraju ,omladina im je u rasulu ne znaju jesu li musko ili zensko ,droga im kontrolise zivote .Pogledajte zapadne zemlje pred bozic ! svi trce sa kesama po trznim centrima vise mi lice na zombije gladne svega nego na ljude...osmeh je pojam ! Srbi nedaj te se!!!!!! Bice bolje!

  • sasa stankovic

    8. decembar 2013 | 15:54

    Mnogo toga je odnešeno iz srpskih banaka i muzeja. Jedna od najvrednijih dragocenosti je zlato uzeto u malim ingnotima težine 220 g. a 22 karatno. Tim zlatom je trebalo platiti nauružanje koje je bilo spremno u Americi. Tada su nam amerikanci uslovili plačanje u zlatu. Okupator je ušao i zahvaljujući domaćim izdajnicima nemci su istoga dana premestili poluge. Verovatno netko u muzeju zna za taj podatak koji se može pronaći u Američkoj ratnoj evidenciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA