• 6

Prosečan račun u prodavnici 365 dinara!

Ministar trgovine i telekomuikacija Rasim Ljajić rekao je da pad prometa iznosi 8,3 odsto, istakavši da je prosečan račun 2011. godine bio 500 dinara

  • 6

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je osetan pad prometa u celom regionu i da je prosečan račun u maloprodaji 2011. bio 500, a sada je 365 dinara.
On kaže da je jedino rešenje za pad prometa u trgovinama i sivo tržište, povećanje privredne aktivnosti, korišćenje svih domaćih resursa i privlačenje stranih investicija. Ljajić je, gostujući u Jutarnjem programu TV "Pink", rekao da pad prometa iznosi oko 8,3 odsto i da je slična situacija u celom regionu.

On je ukazao da su najveći gubici zbog šverca i nelegalne trgovine duvana i naftnih derivata na sivom tržištu, zbog čega je formirana pre mesec i po dana u toj oblasti radna grupa. Prošle nedelje uništeno je 1.200.000 paklica cigareta, dok se sa Ministarstvom energetike sprovodi akcija sprečavanja nelegalne trgovine nafte i naftnih derivata, rekao je Ljajić.
Ljajić je ukazao na problem zbog uvoza velike količine konditorskih proizvoda i čokolada, pre svega iz Mađarske i Bugarske, gde se ne plaćaju carine, ni PDV, i gde ta roba, bez odgovarajuće deklaracije, završava na pijaci.

On je istakao da se sa Privrednom komorom zajednički radi na preciziranju kakvu deklaraciju moraju da imaju ti proizvodi i najavio da, ukoliko toga ne bude bilo, predstoji zatvaranje tezgi.
Upitan o povećanju PDV-a na hleb, mleko, meso, brašno, šećer i ulje i poskupljenjima tih proizvoda, Ljajić je odgovorio da su procene da bi povećanje PDV-a od dva odsto mogao da utiče na rast cena i dodao da "nismo srećni zbog povećanja PDV-a".
Na pitanje o prodaji kineske robe na Novom Beogradu, Ljajić je odgovorio da je tu reč ne samo o robi na crno, nego i o nelojalnoj konkurenciji i da su najviše pogođeni domaći tekstilni proizvođači.
Ljajić, koji je i ministar telekomunikacija, govoreći o konkursu za frekvenciju TV "Avala", rekao je da je uzet deo frekvencije koji je potreban za digitalizaciju i da je pušten prošireni inicijalni signal 80 odsto, što je velika stvar za zemlju.
Prema njegovim rečima, kompletna digitalizacija u Srbiji biće obavljena u predviđenom roku, odnosno do 2015. godine.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    Kako da ne. Samo zbog sive ekonomije pao promet. Nije samo zbog toga, već zbog prevelikih marži koje uzimaju trgovci. Državi naravno odgovara to. Zato i postoji siva ekonomija jer ljudi nemaju pare. Ovi trgovci se oalavili.

  • Peti penal

    Tina je u pravu...cekamo Zoricin komentar.

  • Tina

    Čekajte da zorič napiše "pametan" komentar,kakav samo ona ume.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima