Prosečan račun u prodavnici 365 dinara!

Ministar trgovine i telekomuikacija Rasim Ljajić rekao je da pad prometa iznosi 8,3 odsto, istakavši da je prosečan račun 2011. godine bio 500 dinara

  • 6

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je osetan pad prometa u celom regionu i da je prosečan račun u maloprodaji 2011. bio 500, a sada je 365 dinara.

On kaže da je jedino rešenje za pad prometa u trgovinama i sivo tržište, povećanje privredne aktivnosti, korišćenje svih domaćih resursa i privlačenje stranih investicija. Ljajić je, gostujući u Jutarnjem programu TV "Pink", rekao da pad prometa iznosi oko 8,3 odsto i da je slična situacija u celom regionu.

On je ukazao da su najveći gubici zbog šverca i nelegalne trgovine duvana i naftnih derivata na sivom tržištu, zbog čega je formirana pre mesec i po dana u toj oblasti radna grupa. Prošle nedelje uništeno je 1.200.000 paklica cigareta, dok se sa Ministarstvom energetike sprovodi akcija sprečavanja nelegalne trgovine nafte i naftnih derivata, rekao je Ljajić.

Ljajić je ukazao na problem zbog uvoza velike količine konditorskih proizvoda i čokolada, pre svega iz Mađarske i Bugarske, gde se ne plaćaju carine, ni PDV, i gde ta roba, bez odgovarajuće deklaracije, završava na pijaci.

On je istakao da se sa Privrednom komorom zajednički radi na preciziranju kakvu deklaraciju moraju da imaju ti proizvodi i najavio da, ukoliko toga ne bude bilo, predstoji zatvaranje tezgi.

Upitan o povećanju PDV-a na hleb, mleko, meso, brašno, šećer i ulje i poskupljenjima tih proizvoda, Ljajić je odgovorio da su procene da bi povećanje PDV-a od dva odsto mogao da utiče na rast cena i dodao da "nismo srećni zbog povećanja PDV-a".

Na pitanje o prodaji kineske robe na Novom Beogradu, Ljajić je odgovorio da je tu reč ne samo o robi na crno, nego i o nelojalnoj konkurenciji i da su najviše pogođeni domaći tekstilni proizvođači.

Ljajić, koji je i ministar telekomunikacija, govoreći o konkursu za frekvenciju TV "Avala", rekao je da je uzet deo frekvencije koji je potreban za digitalizaciju i da je pušten prošireni inicijalni signal 80 odsto, što je velika stvar za zemlju.

Prema njegovim rečima, kompletna digitalizacija u Srbiji biće obavljena u predviđenom roku, odnosno do 2015. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ognjen

    9. decembar 2013 | 16:01

    To je samo ogledalo stanja u državi i posledica politike koja se vodi poslednjih 20-30godina. Manja primanja i više cene, naravno da će manje da se kupuje. Još na to dodaš da je većina primorana da kupuje robu lošijeg kvaliteta, zato su svi marketi sada stavili akcenat na svoju robnu marku. Snalaze se ljudi, šta ćeš. Otkrih skoro sajt cenoteka.rs, bavi se upoređivanjem cena u hipermarketima. Može fino da se uštedi, preporučujem.

  • Peti penal

    9. decembar 2013 | 17:27

    Tina je u pravu...cekamo Zoricin komentar.

  • Tina

    9. decembar 2013 | 16:34

    Čekajte da zorič napiše "pametan" komentar,kakav samo ona ume.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA