• 14

MESIĆ: Referendum o ćirilici bio bi udar na evropsku Hrvatsku

- Sada će svaki pokušaj sprečavanja izgledati, i tako će biti i tumačen, kao gušenje demokratije, odnosno sprečavanje naroda da izrazi svoju volju. S time da se i ja apsolutno slažem da do toga ''referenduma o ćirilici'' ne sme doći - naveo je bivši hrvatski predsednik

  • 14

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić slaže se sa hrvatskim državnim vrhom da do referenduma o ćirilici ne bi smelo da dođe, jer bi to, kako kaže, bio direktni udar na vlast, demokratski i evropski karakter Hrvatske.
Mesić je u intervjuu riječkom "Novom listu" rekao, međutim, da je taj referendum danas ili sutra znatno teže sprečiti nego što je to bilo moguće kada je on bio samo u najavi, uporedo sa početkom priprema za referendum o ustavnoj definiciji braka.

- Sada će svaki pokušaj sprečavanja izgledati, i tako će biti i tumačen, kao gušenje demokratije, odnosno sprečavanje naroda da izrazi svoju volju. S time da se i ja apsolutno slažem da do toga ''referenduma o ćirilici'' ne sme doći. Ako je ovaj o braku bio sondiranje terena i ispitivanje slabosti aktualne vlasti, a ona se zaista pokazala slabom i kolebljivom, onda bi taj drugi referendum bio direktni udar ne samo na vlast, nego i na demokratski, evropski karakter Republike Hrvatske - rekao je Mesić.

Mesić je komentarisao i ofanzivu srpske diplomatije povodom niza antisrpskih incidenata koji su se u Hrvatskoj događali u proteklom periodu, rekavši da je iz diplomatskih krugova saznao za taj dokument.
- Bilo bi mi drago kada bih mogao reći da ono što se u njemu navodi nije tačno. Nažalost, tačno je. To što se dogodilo, dogodilo se. Drugo je pitanje koliko takav pristup problemu pomaže u zaštiti prava srpske manjine u Hrvatskoj i razvijanju odnosa između Hrvatske i Srbije - rekao je Mesić.
Upitan da komentariše činjenicu da su direktorka Spomen-parka Jasenovac i kustosi Muzeja Jasenovac dobili pretnje smrću a da vlada na to nije reagovala, Mesić je rekao da se aktuelna vlast ponaša kao da su u pitanju sporedne stvari, kao da nije u pitanju opstanak Hrvatske, takve kakva se, kako je rekao, gradi od 2000. godine i koja je postala članica Evropske unije.

Te pretnje ga, tvrdi, nimalo ne čude.
- To je logična posledica atmosfere koja se sistemski stvara u Hrvatskoj mesecima, zapravo više od tri godine. Nepotrebno je reći da je to veliki skandal, nešto apsolutno neprihvatljivo, i da je trebalo da reaguju svi, trenutno - od državnog vrha, preko pravosuđa i policije, pa do nevladinoga sektora - istakao je Mesić.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    Mogu da zamislim Zoricin profil na fb :-D"sad sam jela srnu", "evo sedim u Becu", "sad cackam uvo", "sad mi je pas zalajao" bla, bla, bla....

  • Neki Tamo

    Ma dajte bre taj referendum zabranite cirilicu proterajte sve srbe to je u vašoj prirodi nemojte protiv sebe znamo mi koliko nas mrzite i da vise ne slušamo nista o vama

  • Miki TO

    Zorice Cobanice ajde polako do WC -a zatvori rata i pusti vodu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima