• 0

ŠABIĆ: Zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite podataka

- Imate situaciju da u nekoliko oblasti koje su karakteristične po tome što se u njima vrši robusna obrada podataka nemamo nikakvih zakonskih odredbi, a Ustav kaže da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom I da su eventualni podzakonski akti kojima se to uređuje zapravo neustavni - rekao je Rodoljub Šabić

  • 0

Postignutim rezultatima u oblasti pristupa informacijama Srbija ne treba da se stidi, rekao je danas poverenik Rodoljub Šabić, ukazujući da je oblast zaštite podataka o ličnosti krajne zabrinjavujuća i predstavlja potencijalno izvor sve većih problema kada su u pitanju ljudska prava.
Šabić napominje da u oblasti zaštite podataka o ličnosti gotovo nije ništa urađeno.

- Praktično smo na početku. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti smo dobili poodavno, ali reč je vrlo specifičnoj materiji koja je teža za prepoznavanje, razumevanje, a nema ni mnogo saveznika povereniku, jer se malo ljudi time bavi - rekao je Šabić.

Šabić je rekao da je nekoliko puta upozoravao vladu i skupštinu da će imati vrlo negativne reperkusije u započetim pregovorima sa EU, ali da rezultati, čak i oni koji su morali biti, nisu ostvareni.
Šabić je ukazao da svaka zemlja mora imati adekvatno zakonodavstvo o zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti i podsetio da je pre više od tri godine vlada usvojila Strategiju o zaštiti podataka ličnosti, ali da nikada nije donela Akcioni plan za njenu realizaciju te da strategija sada predstavlja mrtvo slovo na papiru i da je verovatno već prevaziđena.
Navodeći da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti krovni zakon, a da je za uređenje te oblast neophodno doneti i druge zakone kojih nema već godinama, on je istakao da Srbija ima zabrinjavajuće šupljine.

- Imate situaciju da u nekoliko oblasti koje su karakteristične po tome što se u njima vrši robusna obrada podataka nemamo nikakvih zakonskih odredbi, a Ustav kaže da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom I da su eventualni podzakonski akti kojima se to uređuje zapravo neustavni - rekao je Šabić.
Prema njegovim rečima, i pored više inicijativa poverenika nema zakona u oblasti videonadzora, biometrije, bezbednosnih provera .
On je istakao da je Srbija nedavno dobila zakon kojima je uređena oblast privatnog sektora bezbednosti, ali na način koji je po, kako je rekao, ispod nivoa i koji će ostaviti čitav niz pitanja i problema u praksi i predstavljaće u mnogim situacija novi izvor ugrožavanja ljudskih prava.

Ukazujući da bi trebalo da se napravi i osnaži nezavisan organ koji će se brinuti o toj oblasti, on je podsetio da institucija poverenika koji bi trebalo da vrši nadzor nad 350.000 subjekata koji na različite načine obrađuju podatke o licnosti ima na raspolagnju osam inspektora.
Šabić je istakao i da je zabrinjavajuće koliko je nizak nivo znanja o domašaju i sadržini standarda koji se primenjuju u demokratskom svetu i EU uopšte .
- Zabrinjavajuće je kada govorimo o stanju svesti u organima vlasti, ali i kod građana. Opasno je neodgovoran prilaz građana koji kažu - šta me briga ako prisluškuju ja sam pošten čovek i nemam šta da brinem - rekao je Šabić.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima