Kineski hakeri špijunirali evropske ministre?

Američka kompanija iz sektora računarske bezbednosti "Fajr aj" tvrdi da je tema napada, uoči Samita G20 u Sankt Peterburgu, bila američka vojna intervencija u Siriji

  • 1

Kineski hakeri su špijunirali kompjutere petorice ministara spoljnih poslova članica Evropske unije uoči Samita G20 u septembru, na kojem je glavna tema bila kriza u Siriji, zaključak je istraživanja američke kompanije iz sektora računarske bezbednosti "Fajr aj".

Hakeri su upali u kompjutersku mrežu ministara tako što su poslali mejlove njihovom osoblju sa zaraženim dokumentima pod naslovima poput "Vojne opcije SAD u Siriji", saopštila je kompanija "Fajr aj", a preneo je Rojters.

Stručnjaci te firme su tokom jedne nedelje krajem avgusta pratili rad glavnog kompjuterskog servera koji su hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakovane sisteme.

"Fajr aj" je, međutim, izgubio pristup hakerima nakon što su oni, nedugo pre početka Samita G20 u Sankt Peterburgu, prešli na drugi server, a u američkoj kompaniji kažu da veruju da su se hakeri baš tada spremali da započnu krađu podataka.

Čelnici kompanije nisu želeli da otkriju iz kojih su zemalja ministri čiji su računari hakovani, ali su naveli da je reč o članicama EU. Ti hakerski napadi su žrtvama prijavljeni preko američkog Federalnog istražnog biroa.

- Tema napada je bila američka vojna intervencija u Siriji, što ukazuje da je cilj bio nešto više od krađe intelektualnog vlasništva, pri čemu su meta bile članice G20 - izjavio je jedan od istraživača "Fajr aja" Nart Vilnev.

On je istakao da je na osnovu niza tehničkih dokaza siguran da je reč o hakerima iz Kine, ali je dodao da nema nijednog dokaza koji bi te hakere povezao sa kineskom vladom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA