SRAMOTA: Nišlijka iz "Džejmsa Bonda" u tom gradu nema ni sokak! (VIDEO)

Prelepa niška glumica Nađa Regin u Srbiji je bila poznata pod imenom Nađa Podregin, a glumila je u britanskim televizijskim serijama "Svetac" (The Saint), "Osvetnici" (The Avengers) i "Opasan čovek" (The Danger Man)

  • 5

Niška glumica Nađa Regin (1931) glumila je sa Šonom Konerijem u poznatim filmovima iz serijala o Džejmsu Bondu "Iz Rusije s ljubavlju" (1963) i "Goldfinger" (1964), napravivši ozbiljnu internacionalnu karijeru, a vlast njenog rodnog grada nije za sve ove godine našla za shodno da joj se na neki način oduži, pišu "Južne vesti".

Na primer, time što će jednu ulicu ili barem sokak nazvati njenim imenom!

Prelepa niška glumica završila je u Beogradu čak dva fakulteta, Glumačku akademiju i Filozofski fakultet. Glumila je u nekim koprodukcijama u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, da bi se početkom sedamdesetih nastanila u Australiji.

U Srbiji je bila poznata pod imenom Nađa Podregin, a glumila je u britanskim televizijskim serijama "Svetac" (The Saint), "Osvetnici" (The Avengers) i "Opasan čovek" (The Danger Man).

Istražujući dalje ko je imao sreće da se neka od ulica nazove po njemu, evo do kojih je rezultata stigla ekipa "Južnih vesti".

Ulica Svetog Danila Pećkog nosi ime po čoveku, a kasnije svecu, koji je živeo u 13. veku. Proglašen je za igumana manastira Hilandar, a kasnije je i rukovodio odbrambenim borbama protiv katalonskih razbojničkih četa. Posle uspešne odbrane najveće srpske svetinje bio je diplomata, a krajem 20. veka je proglašen za jednog od 100 najznamenitijih Srba u istoriji.

Malo je poznato da jedna od ulica u Nišu nosi ime Borivoja Gojkovića koji je čak 1927. godine otvorio advokatsku kancelariju u tadašnjoj Jevremovoj ulici, a koja nije zatvorena do danas.

Niš, prema selu Hum, ima i ulicu pod vrlo neobičnim imenom - Bombaška. Međutim, iako je očito vezana za Drugi svetski rat, u današnjim okolnostima naziv značajno gubi ili bar menja smisao.

Pravo je čudo što Niš ima i četiri Brestovačke ulice jer nije poznato zašto bi dva sela, jedno kod Leskovca, a drugo kod Negotina, toliko bila značajna za Niš.

Tu je i Ulica 9. septembra. Na taj dan, prema datumaru, umro je Mao Cedung, a pojeftinila je i vijagra u SAD. Ovaj naziv ulica nosi verovatno po tome što je 1952. godine potonuo u Beogradu brod pod nazivom "Niš" (nije siguran motiv). Sigurno da postoje prikladnija imena u čast žrtava ove tragedije.

Sumnje ima da ova ulica čak i po tome nosi naziv jer istoimena ulica postoji i u Gorici u Sloveniji, pa i u Bosni. A sve to nema nikakve veze sa naseljem Brzi Brod gde se ulica nalazi.

Grad na Nišavi ima i Ulicu Matije Bana, dubrovačkog pedagoga i katoličkog Srbina, koji je još pre više od 100 godina napisao kako bi "ženske osobe trebale da se ponašaju u društvu i uopšte", a prvi je u svojim spisima upotrebio termin "četnik".

Ukoliko neko razmišlja o imenima ulica u Nišu, trebalo bi da uvrsti u taj red Milicu Šuvaković, majku našeg poznatog reditelja Želimira Žilnika.

Njeno herojstvo je bilo u tome što je svog sina rodila u nacističkom logoru na Crvenom krstu.

(Telegraf.rs / Izvor: juzne vesti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    10. decembar 2013 | 17:52

    Koliko je glumica i statistkinja prošlo kroz Dzems Bondove, gde bi stigli kad bi svaka od njih dobila ulicu.

  • vaš novinar

    10. decembar 2013 | 19:56

    @Pera.....pa nisu sve bile od Niš!

  • Nis

    10. decembar 2013 | 21:25

    Pa stvarno bi bilo lepo ! Glasam ZA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA