• 5

MIHAJLOVIĆ: JSO je bila zloupotrebljena za političke ciljeve

- Imao sam informacije da se većina pripadnika ne slaže sa komandom, ali oni se nisu pitali i bili su kao neka vrsta roblja - rekao je Mihajlović, navodeći da hapšenje braće Banović nije pravi razlog pobune, kako je to saopštila JSO, ali nije naveo koji jeste bio razlog

 • 5

Jedinica za specijalne operacije (JSO) bila je zloupotrebljena i za njenu pobunu 2001. godine, čiji su ciljevi bili politički, najodgovorniji su Milorad Ulemek Legija, Dušan Maričić Gumar, Dušan Spasojević i Ljubiša Buha Čume, izjavio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.
U nastavku suđenje osmorici pripadnika rasformirane JSO, optuženih za oružanu oružanu pobunu 2001. godine, Mihajlović je posvedočio da je jedinica zloupotrebljena i da su za njenu pobunu najodgovorniji tada već penzionisani, ali ipak faktički komadant JSO, Milorad Ulemek Legija, i tada formalni komadant Dušan Maričić Gumar.

Kao "pokrovitelje" pobune okarakterisao je ubijenog vođu "zemunskog klana" Dušana Spasojevića i kasnijeg svedoka saradnika tužilaštva Ljubišu Buhu Čumeta.

- To je četvorka koja je vodila celu tu priču, a jedinica je zloupotrebljena. Imao sam informacije da se većina pripadnika ne slaže sa komandom, ali oni se nisu pitali i bili su kao neka vrsta roblja - rekao je Mihajlović, navodeći da hapšenje braće Banović nije pravi razlog pobune, kako je to saopštila JSO, ali nije naveo koji jeste bio razlog.
Prema njegovim rečima, MUP je ocenio ponašanje JSO kao oružanu pobunu jedinice koja je trebalo da bude najlojalnija Vladi i državi, a njene ciljeve kao čisto političke.
Jedan od zahteva te jedinice da prekine protest bio je i njegova ostavka.
Mihajlović je detaljno svedočio i o događajima u sedištu JSO u Kuli, navodeći da čim mu je Maričić izneo razloge protesta, on je ponudio svoju ostavku.
- Ako je moja ostavka problem, imate je. Zbog mene se neće proliti ni kap krvi - citirao je sebe Mihajlović i naveo da je tada upozorio komandu JSO da je u problemu, jer je napravila oružanu pobunu protiv prve demokratske Vlade.
On im je, kako tvrdi, ukazao i da su otvorili "svoju ratnu sobu i tako dali dokaz (tadašnjog glavnoj haškoj tužiteljki) Karli del Ponte".
Mihajlović je naveo da je napisao sam ostavku, koju je međutim tadašnji funkcioner Demokratske stranke Čedomir Jovanovcić odmah pocepao, a posle su se, kako je posvedočio, dogovorili da o njegovoj ostavci odluči Vlada.
Bivši ministar policije je podsetio da je Vlada zaključula da je u pitanju "miran, na neki način opravdan protest, a ne oružana pobuna", i zaključio da je JSO na taj način praktično abolirana, odnosno oslobođena odgovornosti.
Tokom svedočenja ispričao je i da mu je posle izjava tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice, da svako protestvuje na njemu svojstven način, bilo jasno da neće biti dozvoljena upotreba vojske protiv JSO.

Ne navodeći imena, Mihajlović je rekao da je od njega traženo da se rasformira jedinica, ali da on na to nije pristao.
- Na mene je vršen pritisak da se JSO rasformira, ali nisam pristao. Znao sam koliko je teško stvoriti takvu jedinicu, a Srbiji je u tim uslovima trebala tako obučena formacija koje se ne bi postidele ni najveće države sveta - naveo je Mihajlović.
(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pauk

  Najbolja jedinica svih vremena! Jedinica s istorijom kakvu ni jedna specijalna formacija u Srbiji i ovim prostorima nece imati... bilo bi lepo videti na ulicama gradova i terenima opet crvene beretke i vukove na ramenima... :'( plasili su ih se... svi...

  31
  3

  Podelite komentar

 • Dane

  Formirajte opet Jso.

  30
  5

  Podelite komentar

 • go go

  Meljete istu priču 15 godina....

  25
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima