Deda (73) i dečak (14) zaraženi triperom, sve više obolelih i od sifilisa!

Najzastupljenije polne infekcije u Srbiji su hlamidija i kondilomi, ali je sve više i zaraženih od sifilisa i tripera (gonoreje). Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", tokom prošle godine 1.702 osobe zarazile su se nekom polnom bolešću

  • 17

Među svim uzrastima povećava se broj zaraženih nekom polnom bolešću. Tako je, primera radi, i Institutu za kožne i venerične bolesti lečen dečak star svega 14 godina, ali i deda od 73 godine.

Najzastupljenije polne infekcije u Srbiji su hlamidija i kondilomi, ali je sve više i zaraženih od sifilisa i tripera (gonoreje), pokazuje istarživanje Informera.

- Samo tokom septembra ove godine u Institutu su registrovana 23 slučaja oboljevanja od gonoreje. U jednom trenutku u Beogradu smo imali i epidemiju sifilisa sa čak 90 obolelih. Oko dve trećine naših pacijenata ima kondilome. Što se tiče hlamidije, ne može se precizno reći koliko osoba je zaraženo, jer u 80 odsto slučajeva bolest ne daje nikakve simtome - kaže načelnik službe za polno prenosive bolesti u Institutu za kožne i venerične bolesti Milan Bjekić.

"Od sifilisa i gonoreje pretežno obolevaju muškarci koji upražnjavaju oralni seks sa drugim muškarcem. Ljudi ne shvataju da se oralnim putem mogu preneti gotovo sve bolesti. Što je najgore, starosna granica obolelih se spušta", kaže Bjekić, i dodaje:

"Od gonoreje smo lečili dečaka starog 14 godina, a od sifilisa mladića od 17. Ima dosta i starijih. Imali smo pacijenta od 62 godine zaraženog sifilisom, a od gonoreje smo lečili dekicu od 73 godine, koji se zarazio pružajući seksualne usluge - kaže Bjekić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", tokom prošle godine 1.702 osobe zarazile su se nekom polnom bolešću. Međutim, lekari ističu da je broj neprijavljenih ili neotkrivenih slučajeva infekcija višestruko veći.

O ostalim polnim bolestima pročitajte ovde.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojka

    11. decembar 2013 | 12:25

    Gospođo Zorice vi ste pukli

  • made in great britain

    11. decembar 2013 | 12:43

    Drugarice Zorice,vidio sam vec negde da putujete u inostranstvo za Novu godinu,pa sam hteo da vas zamolim da na vratite u Englesku u moj ofis u Londonu na mali psiholoski pregled,tek toliko da imate zvanicnu dijagnozu. Zlu ne trebalo.

  • Tanja

    11. decembar 2013 | 12:53

    Iskreno mislim da Zorici treba posvetiti jedan clanak u Telegrafu i to u delu Lajkovace a mozda i u novom feljtonu zvani Laza Lazarevic!! Nekad me je nervirala a sada me tako slatko nasmeje jer je obican trol!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA