• 29

DUGO ČUVANA TAJNA: Zoran Đinđić i Alija Izetbegović rođeni u istoj kući! (FOTO)

O detinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je upravo tako želeo pokojni premijer. Dugo čuvana tajna je i da je rođen u istoj kući gde i Alija Izetbegović

  • 29

Kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović u Bosanskom Šamcu, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevu, ostaje u posedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući 1952.godine  rodio se prvi demokratski premijer SR Jugoslavije Zoran Đinđić.

O detinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je upravo tako želeo pokojni  premijer. Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno sa svojom majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živeli u ulici gde se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je poreklom iz Beograda, koji su napustili 1868. godine nakon raspada Otomanskog carstva. Iz Beograda se sele u Bosanski Šamac. Od  bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

Foto: Privatna arhiva porodice Đinđić

Foto: Privatna arhiva porodice Đinđić

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih poseda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Takođe, u Bosanskom Šamcu postoji inicijativa da stadion dobije ime pokojnog Zorana Đinđića, a to je podržao i Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića.

Iako rođeni u istoj kući, sudbina ih poslala na različite strane. Izetbegovići su stigli iz Beograda u Bosnu, dok je Đinđić otišao iz Bosne u Beograd. Alija se kasnije u Sarajevu borio za Bosnu, a Đinđić u Beogradu za Srbiju.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • nikola

    kako god, tursko kopile

  • Esad

    Izetbegovicev otac je imao imanje na Odzackoj opstini u tu su boravili preko leta.Na tom imanju je rodjen Alija.Rasto je do trece godine u Samcu i tafa su se odselili za Sarajevo. Dakle Alija nije rodjen u kuci u Samcu.

  • Tajna nad tajnama

    Nemojte nikom da kažete

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima