BOJE SE SIDE: Izrael zabranio poslanici da da krv! (FOTO)

Zabrana poslanici, poreklom iz Etiopije, da da krv je iz straha od širenja side, jer Izrael ne prihvata donaciju krvi od donatora koji su rođeni u ovoj afričkoj zemlji posle 1977. ili su tamo proveli više od godinu dana nakon te godine

  • 0

Poslanica u izraelskom parlamentu, poreklom iz Etiopije, Pnina Tamano-Šata izjavila je da su je lekari sprečili da da krv u akciji doniranja organizovanom u parlamentu, što je naišlo na negativne reakcije i izraelskih zvaničnika.

Tamano-Šata je u saopštenju za štampu istakla da su ograničenja za donaciju krvi diskriminatorna, što se odnosi na činjenicu da se u Izraelu iz straha od širenja side ne prihvata donacija krvi od donatora koji su rođeni u Etiopiji posle 1977. ili su tamo proveli više od godinu dana nakon te godine, prenela je agencija AP.

Pomoćnik predsedavajućeg izraelskog parlamenta Eran Sidis je rekao da je predsedavajući posle tog saopštenja zastupnice okončao akciju davanja krvi u znak protesta. Izraelska ministarka zdravlja Jael German je izjavila da radi na tome da budu usvojene nove smernice koje će dopustiti da Jevreji poreklom iz Etiopije doniraju krv.

Jevreji koji su emigrirali iz Etiopije u Izrael su sredinom devedesetih godina prošlog veka organizovali protest nakon što su vlasti u Jerusalimu saopštile da neće prihvatati krv koju doniraju ljudi poreklom iz Etiopije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA