PONOVO SMO BRAĆA: Srbi i Hrvati zajedno ratuju protiv piraterije!

Borba protiv muzičke i filmske piraterije uskoro će ujediniti Srbe i Hrvate, jer će biti osnovano zajedničko telo koje će imati za cilj da locira pirate u celom regionu, prijavi ih sudskim organima i obori nelegalne sajtove i divlje portale

  • 32

U okviru prijekta koji je razvijan pre više od tri godine, a u saradnji sa Unijom diskografa Srbije, nedavno je osnovana Agencija za antipirateriju (SAPA – Serbian Anti-Piracy Agency). Za budući posao je angažovano desetak legalnih "hakera", mladih kompjuterskih stručnjaka, koji imaju samo jedan posao − da po ceo dan pronalaze sajtove koji nelegalno emituju ili nude za prodaju pesme domaćeg muzičkog kataloga, a posebno je zanimljivo da će borba protiv pirata uskoro ujediniti Srbe i Hrvate, jer će biti osnovano zajedničko telo koje će imati za cilj da locira pirate u celom regionu, prijavi ih sudskim organima i obara nelegalne sajtove i divlje portale.

Žika Jakšić, čelnik "Granda" i jedan je glavnih boraca protiv piraterije, otkriva:

- Krađa muzike je pretila da potopi čitavu našu industriju, navodi Jakšić, i dodaje:

- Zašto bi, na primer, Zdravko Čolić uložio ozbiljna sredstva u snimanje i promociju svog novog CD-a, ako bi već sutradan svi mogli da ga skinu besplatno i slušaju? Domaća filmska industrija je još ugroženija, jer su svi domaći filmovi i serije dostupni na desetinama piratskih portala. U Agenciji za antipirateriju napravili smo veliki muzički katalog sa preko 120.000 digitalizovanih fonograma, koji služe kao referentni content za raspoznavanje i obaranje piratskih linkova. U saradnji sa kolegama i Hrvatske ratovaćemo protiv pirata. U ovoj prvoj fazi projekta vršićemo lociranje piratskih sajtova i selektivno obarati pojedine linkove, dok je u drugoj fazi u saradnji sa policijom i tužilaštvom predviđena nulta tolerancija piraterije - zaključuje Žika Jakšić, jedan od koordinatora rada agencije.

Sa Jakšićem se slaže i Rodoljub Stojanović iz Unije diskografa Srbije:

- Uskoro će se pesme domaćih izvođača naći u legalnoj ponudi samo na određenim platformama koje dobiju sve potrebne licence za prodaju i download. Svako ko nelegalno pokuša da ukrade zaštićenu muziku i da je postavi besplatno na svoj sajt, biće na meti Agencije za antipirateriju, ali i odeljenja MUP-a i državnog tužioca za visoko-tehnološki kriminal. UDS je u toku 2013 godine puno uradio na polju borbe protiv piraterije. Najvažnije je da smo se pokrenuli sa nulte tačke. Domaći izdavači su digitalizovali svoj katalog i preko svojih kontent agregatora ga plasirali na sve svetske digitalne prodavnice. Napravljen je dogovor sa MUP-om Srbije, kao i sa državnim tužiocem za visoko-tehnološki kriminal o saradnji, a delovaćemo zajedno sa srodnom organizacijom iz Hrvatske. Do sad je u test fazi “srušeno” više od 200.000 linkova sa YouTube-a i nekoliko portala i sajtova koji su nudili putem pretplate kompletan ex jugoslovenski katalog svih diskografskih kuća. Locirani su i vlasnici nekoliko portala i u procesu je podizanje krivičnih prijava - zaključuje Stojanović.

(Telegraf.rs / V. Đurić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milance

    13. decembar 2013 | 21:51

    Platim internet,struju i sad još i muziku i filmove da plaćam? E pa ne može! Šta da jedem posle s platom od 250€

  • marko

    13. decembar 2013 | 22:26

    Moze ali pod jednim uslovom: Vi meni prodate kopiju cd-a koji sluzi samo za licnu upotrebu a ja vama kopiju svog novca koji cete naravno moci da koristite samo za licnu upotrebu (npr. motanje bureka), moze?

  • ToXic

    13. decembar 2013 | 21:50

    Mozemo da saradjujemo ali braca nikad necemo biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA