• 32

PONOVO SMO BRAĆA: Srbi i Hrvati zajedno ratuju protiv piraterije!

Borba protiv muzičke i filmske piraterije uskoro će ujediniti Srbe i Hrvate, jer će biti osnovano zajedničko telo koje će imati za cilj da locira pirate u celom regionu, prijavi ih sudskim organima i obori nelegalne sajtove i divlje portale

  • 32

U okviru prijekta koji je razvijan pre više od tri godine, a u saradnji sa Unijom diskografa Srbije, nedavno je osnovana Agencija za antipirateriju (SAPA – Serbian Anti-Piracy Agency). Za budući posao je angažovano desetak legalnih "hakera", mladih kompjuterskih stručnjaka, koji imaju samo jedan posao − da po ceo dan pronalaze sajtove koji nelegalno emituju ili nude za prodaju pesme domaćeg muzičkog kataloga, a posebno je zanimljivo da će borba protiv pirata uskoro ujediniti Srbe i Hrvate, jer će biti osnovano zajedničko telo koje će imati za cilj da locira pirate u celom regionu, prijavi ih sudskim organima i obara nelegalne sajtove i divlje portale.
Žika Jakšić, čelnik "Granda" i jedan je glavnih boraca protiv piraterije, otkriva:

- Krađa muzike je pretila da potopi čitavu našu industriju, navodi Jakšić, i dodaje:
- Zašto bi, na primer, Zdravko Čolić uložio ozbiljna sredstva u snimanje i promociju svog novog CD-a, ako bi već sutradan svi mogli da ga skinu besplatno i slušaju? Domaća filmska industrija je još ugroženija, jer su svi domaći filmovi i serije dostupni na desetinama piratskih portala. U Agenciji za antipirateriju napravili smo veliki muzički katalog sa preko 120.000 digitalizovanih fonograma, koji služe kao referentni content za raspoznavanje i obaranje piratskih linkova. U saradnji sa kolegama i Hrvatske ratovaćemo protiv pirata. U ovoj prvoj fazi projekta vršićemo lociranje piratskih sajtova i selektivno obarati pojedine linkove, dok je u drugoj fazi u saradnji sa policijom i tužilaštvom predviđena nulta tolerancija piraterije - zaključuje Žika Jakšić, jedan od koordinatora rada agencije.
Sa Jakšićem se slaže i Rodoljub Stojanović iz Unije diskografa Srbije:
Muzicka piraterija
- Uskoro će se pesme domaćih izvođača naći u legalnoj ponudi samo na određenim platformama koje dobiju sve potrebne licence za prodaju i download. Svako ko nelegalno pokuša da ukrade zaštićenu muziku i da je postavi besplatno na svoj sajt, biće na meti Agencije za antipirateriju, ali i odeljenja MUP-a i državnog tužioca za visoko-tehnološki kriminal. UDS je u toku 2013 godine puno uradio na polju borbe protiv piraterije. Najvažnije je da smo se pokrenuli sa nulte tačke. Domaći izdavači su digitalizovali svoj katalog i preko svojih kontent agregatora ga plasirali na sve svetske digitalne prodavnice. Napravljen je dogovor sa MUP-om Srbije, kao i sa državnim tužiocem za visoko-tehnološki kriminal o saradnji, a delovaćemo zajedno sa srodnom organizacijom iz Hrvatske. Do sad je u test fazi “srušeno” više od 200.000 linkova sa YouTube-a i nekoliko portala i sajtova koji su nudili putem pretplate kompletan ex jugoslovenski katalog svih diskografskih kuća. Locirani su i vlasnici nekoliko portala i u procesu je podizanje krivičnih prijava - zaključuje Stojanović.
(Telegraf.rs / V. Đurić)
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zli-Zooo

    U tom ratu podrzacu Pirate!!!

  • G

    Ustase i cetnici su uvek i bili braca, zato narod jugoslavije i ne moze doci do mira

  • olja

    Hvala im, vise nema te grozne muzike..... treba vecini izvodjaca traziti takodje pare.... moje culo sluha zahvaljuje, ukinite vecinu domacih izvodjaca....... cast izuzecima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima