ČEMU SLUŽE ŠKOLSKI POLICAJCI? 382 "mupovaca" čuva učenike, a nasilje sve češće!

U slučaju vršenja prekršaja ili krivičnog dela školski policajci imaju obavezu da inervenišu i spreče nastupanje štetnih posledica. Iako je u Srbiji angažovano 382 školska policajca, mnogi roditelji i dalje imaju više poverenja u školsko obezbeđenje

  • 16

Tuče, maltretiranja, vređanja, nepoštovanje i napadi na nastavnike, ulazak na časove motorom, izvođenje "sahrana" na časovima... - ovako pojedini učenici predstavljaju svoje školske dane, a ne libe se ni da snimke istih okače na Jutjub. Svakodnevno, stranice hronika u medijima pune se upravo događajima iz školskih klupa, koji se neretko završe intervencijom Hitne pomoći jer neko biva povređen.

Degradacija društva koja traje već nekoliko decenija, dovela je do toga da je nastavnicima u školama oduzet svaki, a naročito moralni autoritet i jedine mere kažnjavanja koje su im preostale jesu - deljenje neopravdanih izostanka i smanjivanje ocena iz vladanja. To, kako se čini, nisu dovoljne kazne, i mnogi mladi buntovnici i ne mare za njih.

Ovaj probem načelno je prepoznalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova kada je pre nekoliko godina rasporedilo određen broj policajaca čija je dužnost isključivo da paze na bezbednost dece u školi. Međutim, najnovi, pomenuti događaji, otvorili su potrebu da se iznova ponove i utvde nadležnosti  policajaca zaduženih za bezbednost dece u školama.

Prema podcaima MUP-a na nivou Republike angažovano je 382 tzv. školskih policajaca, na reonima kojima je obuhvaćeno 664 škola.

Primarni zadatak ovih policijskih službenika jeste da svojim prisustvom u školskom okruženju utiču na potencijalne učinioce delikata, u smislu proaktivnog odvraćanja od namere da se upuste u radnje koje imaju elemente prekršaja ili krivičnog dela. Takođe zadatak im je da u slučaju vršenja prekršaja ili krivičnog dela inervenišu i spreče nastupanje štetnih posledica. Zatim zadatak im je da uočavaju pojave na koje treba ukazati drugim nadležnim službama i organima, kako bi se preduzele mere iz njihove nadležnosti - navode u MUP-u. 

Pored angažovanja ovih policijskih službenika, u grupu preventivnih aktivnosti spadaju i angažovanja uniformisanih policijskih patrola koje pored primarnih obaveza imaju zadatak da obilaze škole radi sprečavanja pojava i događaja koje mogu ugroziti bezbednost učenika i škola.

Ono što je verovatno najveći probelm jeste to što su šolski policajci raspoređeni  u obrazovnim ustanovama u kojima je po procenama povećan bezbednosni rizik, a ostale škole se kontrolišu na uobičajan način putem patrola. Međutim, s porastom nasilja koji se svakodnevno dešava u školama čini se da je sve veća potreba za većim brojem ovih policajaca.

Dok su direktori škola uglavnom zadovoljni odlukom MUP-a da se oko škole, kako kažu, makar "vidi" policajac, roditelji i dalje veće poverenje imaju u privatno obezbeđenje koje škole unajmljuju. Iako to često zahteva i doidatan trošak (jer u velikom broju škola roditelji sami plaćaju ovo obezbeđenje) roditelji su sigurniji kada u školi ima neko "ko brine o njihovoj deci". 

- Čuvar u školi zna svako dete, pa samim tim pored njega i ne može da uđe neko ko nije u školi. Kad god se neki incident dogodio, brzo reaguje, a mnogo puta je i sprečio da se dečije razmirice pretvore u tuče - kaže Mira P. čije dete ide u OŠ Miloš Crnjanski.

 

(M. B.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srle

    22. decembar 2013 | 18:53

    Da se dilovanje drogom odvija u najboljem redu

  • Radoslav

    22. decembar 2013 | 19:13

    Nesluze nicemu vec se vucaraju sa lokalnim banditima...tako je bilo kad sam ja isao u skolu.

  • Kiko

    22. decembar 2013 | 19:12

    Bravo za clanak, samo da se uzmu pare od nas, a nista ne rade!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA