Snimak dokaz zločina u Dvoru na Uni

Na materijalu se vide vojnici u tamno zelenim uniformama, kakve je imala hrvatska specijalna policija

  • 0

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do snimaka koji bi mogli da pomognu u otkrivanju počinilaca zločina u Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine.

Na snimku se vidi kako vojnici ulaze u Dvor na Uni, datum snimanja odgovara danu masakra, a RTS prenosi i izjavu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji kaže da se do snimka došlo tokom boravka u Kopenhagenu 24. i 25. januara.

- Snimci su vrlo interesantni jer se poklapaju sa iskazima svedoka, danskih vojnika, koji su u to vreme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni - naglasio je Vukčević.

Kako je istakao tužilac Vukčević, sada se ispituje autentičnost tih snimaka pošto su poznata imena autora snimaka.

Prema iskazu svedoka, danskih vojnika, ubice su nosile tamno zelenu uniformu bez oznaka, a Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" tvrdi da je takve uniforme imala hrvatska specijalna policija, i da ima još dokaza koji upućuju na njih.

Štrbac ističe da je, prema srpskim, hrvatskim i izvorima Ujedinjenih nacija, jedna jedinica specijalne policije, iz 145. brigade hrvatske vojske, već 7. avgusta oko 17 sati ušla u Dvor.

O novim detaljima, predstavnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine razgovaraće i sa hrvatskim tužiocima sa kojima vode zajedničku istragu o zločinu.

O zločinu u Dvoru na Uni ponovo je počelo da se govori kada je u aprilu prošle godine danski list BT preneo priču bivšeg pripadnika snaga UN u Hrvatskoj Jana Velendorfa o zločinu, koja do tada nije bila poznata široj javnosti.

Prema Velendorfovom svedočenju, danski vojnici iz UN, stacionirani u Hrvatskoj za vreme "Oluje", nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama (bez oznaka), pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, koji su se sakrili od rata u školi u Dvoru na Uni, preneo je BT.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA