• 13

SUDIJA: Miškoviću pasoš vraćen po zakonu

- Ne dozvoljavam da drugi odlučuju ni u jednom mom predmetu. Odluka i procedura su apsolutno zakonite, a ja svoj posao radim filigranski precizno - kazao je sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić

 • 13

Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je da se strogo pridržavao zakona i procedure kada je odlučio da vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš radi putovanja u London.
- Ne želim da komentarišem zašto sam doneo tu odluku i nisam dužan da dajem objašnjenja ni predsedniku suda, ni članovima veća. To je moja procena, moja odluka i stojim iza nje. Postoji pravni mehanizam zaštite ukoliko neko insistira u tom pravcu. Zakon o sudijama i etički kodeks daju mi pravo za takav stav - izjavio je sudija Vučinić za današnju "Politiku".

On objašnjava da u slučaju Miškovića nije određena, produžena ili ukinuta bilo kakva mera, što bi bio razlog da se zatraži mišljenje specijalnog tužioca. Sudija smatra da mišljenje tužioca nije bilo potrebno u ovakvoj pravnoj situaciji i da niko nema prava da traži objašnjenje u vezi s tom odlukom.

- Ne dozvoljavam da drugi odlučuju ni u jednom mom predmetu. Odluka i procedura su apsolutno zakonite, a ja svoj posao radim filigranski precizno. Zakon kaže da posle potvrđivanja optužnice o ovoj meri odlučuje predsednik veća - kazao je sudija Vučinić.
Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je ranije za "Politiku" da ne postoji nikakvo obaveštenje niti je traženo mišljenje tužilaštva u vezi sa vraćanjem pasoša Miškoviću.
Sudija Vučinić napomenuo je da je medijska spekulacija da je Miškoviću pasoš vraćen tajno i da odluka nije "prošla" kroz pisarnicu.
- Na perfidan način pripisuje mi se nezakonitost u proceduri i ovo doživljavam kao pritisak. Zakon je apsolutno poštovan. Tačno je da je Miškoviću vraćen pasoš na ruke, kako zakon i nalaže - objasnio je on.

Upitan kakve će biti posledice i ko će odgovarati ukoliko se Mišković 26. decembra ne pojavi na suđenju, sudija Vučinić je rekao:
- Da li će se Mišković vratiti, stvar je procene, a procenjeno je na osnovu stanja u predmetu. Ne želim da prognoziram šta će se dogoditi. Ne mogu da kažem kakve je garancije dao, niti detalje o putu, jer bih učinio disciplinski prestup ako bih to saopštio medijima - kazao je on.
Specijalni sud u Beogradu odobrio je 10. decembra Miškoviću put u London i privremeno mu vratio pasoš.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • CZBG

  Ode miško kod karića

  29
  1

  Podelite komentar

 • Ivica

  Koliko para je sudija dobio !?

  28
  1

  Podelite komentar

 • Bojan milenkovic

  Poznajem jednog klinca, koji odgovara za neku ordinarnu glupost. Nisu mu dali pasos, iako je primljen da radi na nekom brodu. To se zove pravna drzava.

  27
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima