• 13

SUDIJA: Miškoviću pasoš vraćen po zakonu

- Ne dozvoljavam da drugi odlučuju ni u jednom mom predmetu. Odluka i procedura su apsolutno zakonite, a ja svoj posao radim filigranski precizno - kazao je sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić

  • 13

Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je da se strogo pridržavao zakona i procedure kada je odlučio da vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš radi putovanja u London.
- Ne želim da komentarišem zašto sam doneo tu odluku i nisam dužan da dajem objašnjenja ni predsedniku suda, ni članovima veća. To je moja procena, moja odluka i stojim iza nje. Postoji pravni mehanizam zaštite ukoliko neko insistira u tom pravcu. Zakon o sudijama i etički kodeks daju mi pravo za takav stav - izjavio je sudija Vučinić za današnju "Politiku".

On objašnjava da u slučaju Miškovića nije određena, produžena ili ukinuta bilo kakva mera, što bi bio razlog da se zatraži mišljenje specijalnog tužioca. Sudija smatra da mišljenje tužioca nije bilo potrebno u ovakvoj pravnoj situaciji i da niko nema prava da traži objašnjenje u vezi s tom odlukom.

- Ne dozvoljavam da drugi odlučuju ni u jednom mom predmetu. Odluka i procedura su apsolutno zakonite, a ja svoj posao radim filigranski precizno. Zakon kaže da posle potvrđivanja optužnice o ovoj meri odlučuje predsednik veća - kazao je sudija Vučinić.
Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao je ranije za "Politiku" da ne postoji nikakvo obaveštenje niti je traženo mišljenje tužilaštva u vezi sa vraćanjem pasoša Miškoviću.
Sudija Vučinić napomenuo je da je medijska spekulacija da je Miškoviću pasoš vraćen tajno i da odluka nije "prošla" kroz pisarnicu.
- Na perfidan način pripisuje mi se nezakonitost u proceduri i ovo doživljavam kao pritisak. Zakon je apsolutno poštovan. Tačno je da je Miškoviću vraćen pasoš na ruke, kako zakon i nalaže - objasnio je on.

Upitan kakve će biti posledice i ko će odgovarati ukoliko se Mišković 26. decembra ne pojavi na suđenju, sudija Vučinić je rekao:
- Da li će se Mišković vratiti, stvar je procene, a procenjeno je na osnovu stanja u predmetu. Ne želim da prognoziram šta će se dogoditi. Ne mogu da kažem kakve je garancije dao, niti detalje o putu, jer bih učinio disciplinski prestup ako bih to saopštio medijima - kazao je on.
Specijalni sud u Beogradu odobrio je 10. decembra Miškoviću put u London i privremeno mu vratio pasoš.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    Ovo ne zasluzuje komentar,lepo me sramota zbognjihovog ponasanja,sta je to...nagodba,il je obecao po sistemu pustite me necu vise,mame mi,..e jadnu mi

  • Dragi

    Ha ha ha. U zatvorima je samo beda. Bravo sudija majstore, legendo.

  • Django

    Uveo bih desetostruko strozije kazne za sudije i tuzioce nego kada je u pitanju obican naraod.Pa kada zaglave 30-40 godina robije ostali ce debelo da razmisle da li da se upuste u mito i korupciju.Rak rana ove zemlje su korumpirane sudije i tuzioci.Jedan od njih je ocigledno i ovaj lik.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima