• 7

REVOLUCIONARNO: Slovenci stvorili magnetni tečni kristal

Naučnici s Instituta "Jožef Stefan" ljubljanskog fakulteta za matematiku i fiziku i mariborskog za hemiju i hemijsku tehnologiju postigli su uspeh posle 40 godina otkrivši feromagnetizam u suspenziji magnetnih nanočestica u tečnom kristalu

  • 7

Grupa slovenačkih naučnika prva je uspela da stvori magnetni tečni kristal, nakon 40 godina neuspešnih pokušaja na planetarnom nivou, objavili su danas slovenački mediji.
Naučnici s Instituta "Jožef Stefan", ljubljanskog fakulteta za matematiku i fiziku i mariborskog za hemiju i hemijsku tehnologiju, uspeh su postigli otkrivši feromagnetizam u suspenziji magnetnih nanočestica u tečnom kristalu, ozvaničio je institut, dodavši da je taj uspeh u celini rezultat rada slovenačkih naučnika.

Autori članka objavljenog u magazinu "Nature" su istraživači Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik i Martin Čopič.

Stvaranje magnetnog tečnog kristala omogućila je saradnja hemičara koji su sintetizovali magnetne nanočestice posebnog oblika i fizičara koji su razvili tehniku pripreme stabilne mešavine tih čestica s tečnim kristalom, dokazujući tako njene magnetne karakteristike.
Magnetni tečni kristal otvara mogućnosti novih aplikacija, recimo kod optičkih naprava kojima se može upravljati pomoću slabih magnetnih polja, umesto spoljnim električnim naponom.
(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    Nit su nam braca nit sestre!!! Daleko im lepa kuca i njima i tecnom magletnom kristalu :)

  • andrea

    Svaka čast,ali koji će vam ku*ac to?

  • Saraji

    Sve cestitke.. Ako je tacno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima