• 9

BAR NAM U TOM BIZNISU CVETAJU RUŽE: Srbija sve više izvozi nadgrobne ploče!

Nadgrobne spomenike izvozimo u sve većem broju u Rusiju i Azerbejdžan, kojem prodajemo ploče po višim cenama zbog umetničkih radova na proizvodima

  • 9

Srbija sve više izvozi nadgrobne ploče u svet, pa možda će upravo one, koliko god to bizarno zvučalo, u narednim godinama biti izvozni adut posrnule domaće privrede!
Interesantno je da spomenike izvozimo u sve većem broju u Rusiju i Azerbejdžan, kojem prodajemo ploče po višim cenama zbog umetničkih radova na proizvodima!

Stepen pokrivenosti uvoza izvozom nadgrobnim pločama povećan je sa 31% u poslednjem tromesečju 2010. godine na 64% u trećem tromesečju 2013. godine. To znači da se možemo nadati prelasku u suficit kod ovih proizvoda.
- Kamenoresci u Srbiji su možda jedan od svetlih primera kako se poslovna smrt prevazilazi izvozom proizvoda van Srbije - primećuje šaljivo ekonomista Miroslav Zdravković za Telegraf.rs, analizirajući podatke o izvozu i uvozu domaće privrede.

Srpsko tržište nadgrobnim pločama je u velikoj meri osvojeno od proizvođača iz Italije, Kine i Češke Republike.
- Zbog toga je za domaće proizvođače nadgrobnih spomenika jedini spas izvoz. I tu se mogu videti neki ohrabrujući rezultati. U Rusiju je izvoz povećan sa 193.000 evra u 2011, na 881.000 evra u 2012. godini i verovatno će premašiti dva miliona evra u 2013. (1.543.000 u prva tri tromesečja). U Azerbejdžanu nije evidentiran izvoz nadgrobnih ploča do drugog tromesečja 2013, kada je registrovan izvoz u vrednosti od 80.000 evra, da bi u trećem tromesečju vredeo 334.000evra. Posebno je važna činjenica da je jedinična cena bila 7 evra po kilogramu, dok je za ukupan izvoz ona bila 1,39 evra (uvozna je 0,47 evra), što znači da su Azerjbedžancima prodate ploče sa većom dodatom vrednošću zbog umetničkih radova na proizvodima - precizira Zdravković.
Vrednost izvoza nadgrobnih spomenika pre dve godine iznosila je 4,6 miliona evra, da bi u 2012. porasla 5,3 miliona, a u 2013 će biti oko 7,3 miliona evra. Uvoz nadgrobnih ploča ove godine dostigao je oko 12 miliona evra.
(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima