ZBOG EPIDEMIJE: Sirija oslobodila 366 kriminalaca iz zatvora

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava izjavila je da su uslovi u zatvoru nepodnošiljivi i da su zatvorenici otpušteni zbog epidemija bolesti, među kojima je i tuberkuloza

  • 0

Sirijske vlasti oslobodile su iz humanitarnih razloga 366 kažnjenika iz centralnog zatvora u Alepu na severu države, koji se nalazi pod opsadom pobunjenika, javila je sirijska agencija SANA.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da je prva grupa od 10 zarobljenika oslobođena u četvrtak, a za njima će na slobodu biti pušteni i preostali. Ta organizacija je navela da su većina zatvorenika u tom zatvoru osuđeni kriminalci, preneo je AFP.

Direktor te nevladine organizacije Rami Abdel Rahman rekao je za AFP telefonom iz Londona da su uslovi u zatvoru nepodnošiljivi i da su zatvorenici otpušteni zbog epidemija bolesti, među kojima je i tuberkuloza. Taj zatvor se već osam meseci nalazi pod opsadom Fronta el Nusra povezanog sa Al Kaidom i drugim islamističkim pobunjeničkim grupama koje nastoje da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sirijska agencija SANA je javila da su sirijske vlasti "oslobodile 366 zatvorenih u centralnom zatvoru u Alepu iz humanitarnih razloga, a zbog opsade koju su nametnuli teroristi", javila je ta novinska agencija koja teroristima naziva pobunjenike.

- Evakuacija zatvorenika je počela juče, a Crveni krst je uspešno izveo 10 ljudi. Drugi će postepeno biti otpuštani - rekao je Rahman.

Opservatorija je navela da su radnici Crvenog krsta u zatvor uneli hranu, lekove i odeću. U tom zatvoru se nalazi više od 3.000 kažnjenika, među kojima ima i islamista, opozicionih aktivista i maloletnika. Pobunjenici su nekoliko puta pokušali da prodru u zatvor, ali su ih režimske snage odvratile, mada se borbe i dalje vode u blizini zatvora.

Opservatorija je saopštila da je u Siriji pritvoreno na desetine hiljada ljudi tokom pobune koja je počela marta 2011. godine. Tortura se sistematski sprovodi u sirijskim zatvorima, tvrdi ta nevladina grupa za zaštitu ljudskih prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA