Amerikanci radili lobotomiju vojnim veteranima

Ministarstvo odbrane je 1943. godine, imajući u vidu "najnovija dostignuća u medicini", preporučilo svim veteranima koji su bolovali od psihičkog rastrojstva da se prijave za ovu operaciju, što je njih 2.000 to i učinilo

  • 2

Najmanje 2.000 američkih veterana Drugog svetskog rata koji su imali psihičke probleme bili su podvrgnuti lobotomiji u SAD četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, objavio je američki list "Vol strit žurnal".

Lobotomija je invazivna hirurška operacija koja podrazumeva rasecanje skalpelom tkiva koje povezuje prednje delove mozga s ostalim delovima, što dovodi do mirnijeg ponašanja duševno obolelog pacijenta. Američki list je prvi put objavio materijale prema kojima je 1943. godine Ministarstvo odbrane, imajući u vidu, kako se navodi, "najnovija dostignuća u medicini", preporučilo svim veteranima koji su bolovali od psihičkog rastrojstva da se prijave za ovu operaciju.

Na ideju o uvođenju takvog neuobičajenog lečenja dvojica lekara pri ministarstvu došla su kada su prvi put prisustvovali jednoj takvoj operaciji koju je izvršio američki neurolog i zagovornik lobotomije Volter Frimen. Svoju preporuku dostavili su tadašnjem ministru odbrane Frenku Hajnsu koji je 26. jula 1943. godine odobrio proceduru koja je prvi put izvršena te godine. U dopisu je rečeno da za ovu operaciju "nisu potrebne posebne kvalifikacije" i da u određenim slučajevima može biti primenjena samo uz lokalnu anesteziju.

Tokom narednih deset godina, koliko je program bio na snazi, kroz njega je prošlo oko 2.000 ljudi, a primena lobotomije za lečenje duševno obolelih ratnih veterana prekinuta je sredinom pedesetih godina u SAD kada se na tržištu pojavio torazin, prvi sintetički neuroleptik. Jedan psihijatar u Ministarstvu odbrane 1948. godine je kritički napisao da Frimen koristi lobotomiju za lečenje "praktično svega od delinkvencije do bolova u vratu", dok su drugi tražili da se metoda bolje ispita, navodi američki list.

Kontroverznu neurohiruršku metodu u lečenju određenih psihoza primenom lobotomije uveo je u praksu portugalski neurolog Antonio Moniz, koji je 1949. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zullu

    13. decembar 2013 | 16:29

    Macola u čelo leči sve bolesti, po ovim stručnjacima?

  • Vera

    13. decembar 2013 | 21:33

    Nad nama se to vrsi godinama na jos gori nacin,ovi su se bar javili dobrovoljno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA