Naše žito stiglo do Afrike

Ukupna vrednost izvoza žitarica iz Srbije od početka ove ekonomske godine iznosila oko 300 miliona evra

  • 4

Iz Srbije je od jula izvezeno milion tona pšenice, što je apsolutni rekord svih vremena, a domaće hlebno žito probilo se i na nova tržišta, kao što je Afrika.

- Rekordan je i izvoz suncokreta, kog je za tri meseca na strana tržišta plasirano 110.000 tona, dok je od berbe izvezeno 400.000 tona kukuruza, što je takođe zadovoljajući rezultat -  izjavio je direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

On je ukazao da je ukupna vrednost izvoza žitarica iz Srbije od početka ove ekonomske godine iznosila oko 300 miliona evra, napomenuviši da godišnji devizni priliv od izvoza te robe iznosi između 600 miliona i milijardu evra.

Osvrnuvši se na izvoz pšenice za koju ekonomska godina počinje 1. jula i traje do 30. juna naredne godine, Saković je ukazao da najveću korist od rekordnog izvoza ostvarenog za pet meseci imaju - poljoprivrednici.

- Da nije izvoza, cene bi bile znatno niže i ostale na nivou na kome su bile u samoj žetvi, pa i po toj, nižoj ceni ne bi imao ko da kupi sav taj tržišni višak - objasnio je Saković.

On je ukazao da je neophodno raditi na daljem unapređenju izvoza za naredne godine, pre svega insistiranjem na tome da se pšenica u budućim žetvama skladišti i plaća po grupama kvaliteta.

- Mi smo jedna od retkih zemalja izvoznica koja to nema razrađeno, a neophodno je da bismo postigli bolje cene i nagradili proizvođače koje proizvode kvalitetnu pšenicu -  ukazao je Saković, dodajući da prvi korak u tom smeru treba da preduzme država, odnosno Direkcija za robne rezerve.

On je napomenuo i da se očekuje da će do kraja ekonomske godine biti izvezeno još najviše 400.000 tona pšenice, kao i da bi izvoz veće količine napravilo i problem na domaćem trzištu. Kada je reč o rodu pšenice, Saković je kazao da su dva podatka "u opticaju" - statistički koji je 2,6 miliona tona, i procene Žita Srbije dobijene na osnovu podataka proizvođača koje iznose tri miliona tona.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    14. decembar 2013 | 14:04

    Mi prosimo okolo daleko više novca nego što je ovaj "uspeh". Nekada smo izvozili gotove proizvode, pa polufabrikate a sada sirovine. Ostalo je samo još zemlju da počnemo da izvozimo. A, da, setio sam se - to iznajmljujemo drugima...

  • gogo

    14. decembar 2013 | 19:16

    Druže Tito nešto bi te pito?,gde je moje sa tavana žito?

  • Jo

    14. decembar 2013 | 16:48

    Izvezite testenine. Izvesti zito nije vest to je nesposobnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA