• 0

SAHRANA MANDELE: Umotavaju ga u leopardovu kožu, posetioci jedu vola, obraćanje duši preminulog!

Preminuli mora da bude umotan u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga poput Mandele, koji je sin vođe klana, telo ili kovčeg će biti umotan u leopardovu kožu

  • 0

Vo će biti zaklan, pokojnik umotan u leopardovu kožu, a stariji član porodice obratiće se duši preminulog - državna sahrana bivšem predsedniku Južne Afrike Nelsonu Mandeli sutra će obuhvatiti i ove rituale iz tradicije Kosa plemena, kome Mandelin Tembu klan pripada.
Sahrana u selu Kunu na severoistoku zemlje, gde je Mandela proveo detinjstvo, biće mešavina tradicionalnih rituala, hrišćanskih elemenata i onih koji odlikuju sahranu uz državne počasti, preneo je AP.

Većina od oko sedam miliona pripadnika Kosa plemena živi na severoistoku države u proviniciji Istočni Kejp, a njihova kultura priznaje postojanje duša predaka.

Prema tradiciji nazvanoj Teta, stariji član porodice dužan je da ostane uz Mandelino telo i objasni duši preminulog šta se dešava.
- Kada telo leži tamo, duša je još živa - rekao je prečasni Vesli Mabuza, predsedavajući Komisije za promociju i zaštitu prava kulturnih, verskih i lingvističkih zajednica Južne Afrike.
Prema običajima, telo mora da ostane jednu noć u porodičnoj kući pre sahrane.
U nedelju, član porodice će mu se obratiti rečima:
- Madiba, sada te sahranjujemo -  rekla je Nokuzola Mndende, direktorka Instituta za tradicionalne religije Ikamagu.
Preminuli mora da bude umotan u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga poput Mandele, koji je sin vođe klana, telo ili kovčeg će biti umotan u leopardovu kožu.
- Ali zbog toga što je Mandela, takođe, bivši državnik, možda će biti i zastava Južne Afrike -  rekla je Mndende.
- Ovo je ritual koji pokazuje duboko poštovanje prema preminulom - dodao je Mabuza.

Prema tradiciji Kosa plemena, na dan sahrane kolje se vo.
Pošto se životinja zakolje i skuva, ožalošćeni je pojedu obično ispred porodične kuće.
Godinu dana posle sahrane još jedan vo će biti zaklan i porodica će ga pojesti, čime se označava kraj perioda žalosti, a ovaj običaj naziva se Ukuzila.
Otprilike posle još godinu dana, biće održana radosna ceremonija kojom se preminuli poziva i koji će od tad paziti na porodicu i njenu decu, kao dobronamerni predak, a ovaj ritual naziva se Ukubujisa, dodala je Mndende.
(Telegraf.rs /Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima