• 0

SAHRANA MANDELE: Umotavaju ga u leopardovu kožu, posetioci jedu vola, obraćanje duši preminulog!

Preminuli mora da bude umotan u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga poput Mandele, koji je sin vođe klana, telo ili kovčeg će biti umotan u leopardovu kožu

  • 0

Vo će biti zaklan, pokojnik umotan u leopardovu kožu, a stariji član porodice obratiće se duši preminulog - državna sahrana bivšem predsedniku Južne Afrike Nelsonu Mandeli sutra će obuhvatiti i ove rituale iz tradicije Kosa plemena, kome Mandelin Tembu klan pripada.
Sahrana u selu Kunu na severoistoku zemlje, gde je Mandela proveo detinjstvo, biće mešavina tradicionalnih rituala, hrišćanskih elemenata i onih koji odlikuju sahranu uz državne počasti, preneo je AP.

Većina od oko sedam miliona pripadnika Kosa plemena živi na severoistoku države u proviniciji Istočni Kejp, a njihova kultura priznaje postojanje duša predaka.

Prema tradiciji nazvanoj Teta, stariji član porodice dužan je da ostane uz Mandelino telo i objasni duši preminulog šta se dešava.
- Kada telo leži tamo, duša je još živa - rekao je prečasni Vesli Mabuza, predsedavajući Komisije za promociju i zaštitu prava kulturnih, verskih i lingvističkih zajednica Južne Afrike.
Prema običajima, telo mora da ostane jednu noć u porodičnoj kući pre sahrane.
U nedelju, član porodice će mu se obratiti rečima:
- Madiba, sada te sahranjujemo -  rekla je Nokuzola Mndende, direktorka Instituta za tradicionalne religije Ikamagu.
Preminuli mora da bude umotan u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga poput Mandele, koji je sin vođe klana, telo ili kovčeg će biti umotan u leopardovu kožu.
- Ali zbog toga što je Mandela, takođe, bivši državnik, možda će biti i zastava Južne Afrike -  rekla je Mndende.
- Ovo je ritual koji pokazuje duboko poštovanje prema preminulom - dodao je Mabuza.

Prema tradiciji Kosa plemena, na dan sahrane kolje se vo.
Pošto se životinja zakolje i skuva, ožalošćeni je pojedu obično ispred porodične kuće.
Godinu dana posle sahrane još jedan vo će biti zaklan i porodica će ga pojesti, čime se označava kraj perioda žalosti, a ovaj običaj naziva se Ukuzila.
Otprilike posle još godinu dana, biće održana radosna ceremonija kojom se preminuli poziva i koji će od tad paziti na porodicu i njenu decu, kao dobronamerni predak, a ovaj ritual naziva se Ukubujisa, dodala je Mndende.
(Telegraf.rs /Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima