PAPA: Nisam komunista, ali znam dobre marksiste

- Marksistička ideologija je pogrešna. Ali u životu sam upoznao mnoge marksiste koji su dobri ljudi, tako da se ne osećam uvređenim - rekao je papa Franja, odgovarajući na kritike američkog voditelja

  • 8

Nakon kritike nekih američkih konzervativaca zbog osude liberalnog kapitalizma, papa Franja je odgovorio da nije komunista, ali da poznaje mnoge dobre marksiste.

- Marksistička ideologija je pogrešna. Ali u životu sam upoznao mnoge marksiste koji su dobri ljudi, tako da se ne osećam uvređenim -  rekao je papa u intervjuu za italijanski dnevnik "Stampa".

On je objasnio da njegove osude nejednakosti izazvane aktuelnim globalnim ekonomskim sistemom nisu ekspertska analiza već samo ponavljanje socijalne doktrine Katoličke crkve.

- To ne znači da sam marksista - rekao je on.

Američki radio voditelj Raš Limbo ocenio je kao "čist marksizam" tekst u kojem je papa prošlog meseca upozorio da nepravedan ekonomski sistem "ubija" i upozorio da neregulisani kapitalizam predstavlja "novi vid tiranije".

Kritike na račun pape koji je u svojoj rodnoj Argentini bio svedok katastrofalnog ekonomskog kraha, stigle su i od članova pokreta Čajanka i televizijskog kanala "Foks njuz".

Papa Franja se smatra umerenim konzervativcem koji je i sam bio vatreni kritičar levicom inspirisanog pokreta Teologija oslobođenja u Latinskoj Americi mada je nedavno pokušao da se pomiri sa njegovim liderima, navodi AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pipi

    15. decembar 2013 | 13:22

    Cim je neko normalan odma svi pljuju po njemu,cim neko hoce da se suprotstavi monetarnom,lopovskom sistemu odma taj neko nije dobar..

  • Sandra

    15. decembar 2013 | 14:39

    Iskreno mislim da je papa Franja sjajan.Bravo!

  • tetreb

    15. decembar 2013 | 14:21

    Mars!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA